Autonomne kuće

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

autonomna-kucaAutonomna ili nezavisna kuća projektirana je s ciljem normalnog rada bez priključka na vanjsku infrastrukturu. Ova kuća nema priključak na distribucijsku električnu mrežu, komunikacijsku mrežu, kanalizaciju, vodovod i odvodnju. Autonomna kuća prelazi definiciju energetski učinkovite kuće jer je energija jedan od elemenata koje ova kuća mora osigurati iz svoje okoline.

Prednosti

Autonomne kuće mogu povećati sigurnosti i smanjiti utjecaj na okoliš kroz korištenje dostupnih resursa, poput sunca i kiše. Autonomne kuće obično su vrlo energetski učinkovite i samim time predstavljaju minimalan trošak pogona. Energetska učinkovitost je nužna kako bi manje količine energije zadovoljile sve potrebe objekta. Autonomni objekti nisu nužno dobri za okoliš jer ne moraju energiju uvijek dobivati iz obnovljivih izvora, no u većini slučajeva obnovljivi izvori energije poput solarnih i fotonaponskih panela i energije vjetra su neophodni.

Nedostaci

Prije svega, potpunu autonomiju je vrlo teško ili nemoguće postići. Na primjer, eliminarnje ovisnosti o električnoj mreži je relativno jednostavno, no prikupljanje svih resursa iz okoliša poput hrane je dugotrajan i zahtjevan proces. Potpuna autonomija zahtjeva prilagodbe načina života i može negativno se odraziti na životni standard.