Dogovor čuva novce – certificiranje zgrade 6000 kn, a stana 1000 kn

zagreb
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Svima je već poznato da svi stanovi koji se prodaju moraju imati izrađen energetski certifikat, odnosno biti svrstani u jedan od energetskih razreda.

No, valja imati na umu da je financijski znatno povoljnije izraditi energetski certifikat za cijelu zgradu koji vrijedi za svaki stan u toj zgradi pojedinačno. Energetsko certificiranje se može financirati i iz pričuve, dakle bez dodatnih izdvajanja stanara.

Ministarstvo graditeljstva propisalo je maksimalne cijene za izradu certifikata koje iznose 2700 kuna za stan i 4750 kuna za grade od 250 do 400 kvadrata. Situacija na tržištu je drugačija i mogu se naći cijene niže za čak 50% i više. Prema trenutnoj situaciji na tržištu, izradu energetskih certifikata za stan možete naručiti već za 1000 kuna, a za zgrade od 20 stanova može iznositi oko 6000 kuna. Iako na navedene cijene trebate dodati još PDV, jasno je da je certificiranje zgrade znatno isplativije nego certificiranje stana.

Procedura certificiranja je takva da se prvo napravi energetski pregled zgrade na temelju kojeg se izrađuje energetski certifikat. On vrijedi za sve stanove u toj zgradi i iz njega se može očitati koliko energije se trenutno troši, koje mjere se mogu poduzeti kako bi se poboljšala energetska učinkovitost i kolika je okvirna veličina i period povrata tih investicija te koliku uštedu energije možete očekivati ako provedete te mjere. Međutim, ako je neki od stanara nezadovoljan ocjenom svog stana koju je dobio unutar certificiranja cijele građevine (npr. ugradio je termoizolacijsku PVC stolariju i povećao energetsku učinkovitost stana), može, uz malu nadoplatu, zatražiti dodatno certificiranje samo svog stana kako bi dobio vlastiti certifikat i osigurao svom stanu bolji razred.

Razredi od A+ do G

Većina stambenih zgrada spada u energetske razrede C i D.Postoji 8 razreda potrošnje energije, od A+ do G, gdje je A+ energetski najpovoljniji, a G najnepovoljniji razred. Usporedbe radi, građevina razreda G trošit će i do 10 puta više energije od iste građevine razreda A, što krajnjem korisniku znači i do 10 puta veće troškove energenata (struje, plina, grijanja) i vode. Nekretnine koje su svrstane u bolji energetski razred mogu postići bolju cijenu na tržištu jer zahtijevanju manje izdatke tijekom korištenja. Razred A+ poseban je razred u koji spadaju samo potpuno ekološke zgrade – tzv. zelena gradnja.

Valja imati na umu da energetski certifikat nije namet, već smjernica kako ostvariti dodatne uštede u kućanstvu, a može i povećati vrijednost nekretnine kod prodaje ili iznajmljivanja. U slučaju da se vlasnici zgrade (ili stanari) odluče na energetsku obnovu objekta na raspolaganju im stoji nekoliko fondova i povoljnih načina financiranja energetske obnove. Energetska obnova, osim što će smanjiti troškove režija svih stanara u zgradi, pozitivno utječe i na vrijednost nekretnine na tržištu. Valja imati na umu da obveza certificiranja za sada obuhvaća samo nekretnine koje se prodaju, no od 1. siječnja 2016. proširuje se i na sve nekretnine koje se iznajmljuju.

Pripazite na certifikatore da ne bi sve ponovno plaćali

Prema proceduri svi certifikatori u roku od osam dana Ministarstvu graditeljstva moraju obavezno dostaviti dokumentaciju, a Ministarstvo, ako uoči nepravilnosti i nekvalitetno odrađen posao, im može oduzeti licencu. Za kupce to znači da će biti prisiljeni tražiti druge certifikatore i ponovno plaćati njihovu izradu. Stoga razmislite dva puta prije nego što unajmite “najjeftinijeg” certifikatora i raspitajte se prije donošenja odluke.

Odgovori