energetski-ucinkoviti-kucanski-uredjaji

Država daje 500 kn za kupnju energetski učinkovitih kućanskih aparata!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

energetski-ucinkoviti-kucanski-uredjaji

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je plan javnih poziva i natječaja u ovoj godini, te procjenio njihovu vrijednost na preko 600 milijuna kuna. Projekte će Fond sufinacirati s 40 do 80 posto njihove vrijednosti, a objavljene su i promjene u sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada.

Naime, sredstva se više neće dobivati preko jedinica lokalne samouprave, kao što je bilo dosada, već direktno preko Fonda.

– Prošle godine preko 50 posto općina i gadova nije apliciralo za sredstva za obnovu obiteljskih kuća, a ovom odlukom sada će svi direktno aplicirati za sredstva. Recimo grad Zagreb se nije prijavio i njihovi građani nisu mogli prošle godine dobiti sredstva za energetsku obnovu svojih obiteljskih kuća – objasnio je ministar okoliša i zaštite prirode, Mihael Zmajlović.

Također, dodao je da dobre rezultate donosi promjena pravila da se svi suvlasnici u višestambenoj zgradi moraju složiti s obnovom kuće, te se sad donosi odluka natpolovičnom većinom. Radi se i na pojednostavljenju procedure za aplikaciju za sredstva.

– To je bio iznimno skup proces i mnogi su zbog toga odustajali. Sada pokušavao naći model kako da budemo što povoljniji za građane. Jer zašto bi netko kada mijenja stolariju u obiteljskoj kući u vrijednsti od 70 tisuća kuna morao platiti još sedam tisuća kuna za elaborat? To smo detektirali kao problem – rekao je ministar.

Direktor Fonda, Sven Muller, za svibanj 2015. je najavio raspisivanje javnog poziva za subvencije za kupnju bijele tehnike za građane.

– S ciljem smanjenja potrošnje energije u kućanstvima u 2015. godini potaknut ćemo kupnju energetski učinkovitijih kućanskih uređaja. To će se odnositi na kupnju perilica za rublje, sušilice rublja, pericilice posuđa, hladnjake, zamrzivače i hladnjake sa zamrzivačem A+++ energetskog razreda. Javni poziv predviđen je u svibnju, a u tijeku je razrada modela provedbe – zaključuje Muller.

Izvor: Liderpress.hr.