Ekološki turizam u Hrvatskoj

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Trogir

Procjenjuje se da oko tri posto svjetskih turističkih putovanja spada u ekoturizam, granu turizma koja je nastala zbog veće ekološke savijesti građana, s porastom između deset i dvadeset posto godišnje.

Eko-turisti su turisti koji žele doprinijeti zaštiti okoliša i dobrobiti zajednice koju posjećuju. Potencijal ekoturizma u Hrvatskoj je velik zbog raznih atraktivnosti, očuvanih prirodnih resursa i raspoloživosti, no ipak je nedovoljno razvijen (čak i u zaštićenim prirodnim lokalitetima). Strategija razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. uključuje i razvoj “zelenog turizma” kao jedno od deset razvojnih načela hrvatskoga turizma.

Zeleni hoteli energetski su učinkoviti, recikliraju, iskorištavaju obnovljive izvore energije, manje su štetni za okoliš i pogodni su za zdravstveni turizam pa tako, osim što smanjuju troškove poslovanja, mogu poslovati cijele godine i povećati konkurentnost.

Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) pokrenula je pilot-projekt „Zeleno poslovanje u hotelijerstvu“ u sklopu kojega je oko dvadeset hrvatskih hotela u 2014. trebalo dobiti certifikat Green Hotel (zeleni hotel). Projekt je vrijedan oko šesto tisuća kuna, od čega je Ministarstva turizma doprinijelo sa 277 tisuća kuna.

Glavni kriteriji koje hoteli moraju zadovoljiti kako bi bili “zeleni” su energetska učinkovitost, recikliranje, zeleni krovovi, smanjivanje operativnih troškova i štetnih utjecaja na okoliš i drugi.

Hoteli uključeni u taj projekt jesu Astoria, DoubleTree by Hilton, Tomislavov dom, Palace i Esplanade iz Zagreba, Sport iz Ivanić Grada, Maestral i Feral u sklopu Lagune Novigrad, Bluesun hotel Berulia iz Brela, Phoenix iz Sesveta, Kimen iz Cresa, Well u Tuheljskim Toplicama, Borovnik iz Tisnoga, Padova u sklopu rapskog Imperiala, Vitality Punta iz Lošinja, Valamarovi hoteli Sanfior u Rapcu te Koralj na Krku, Turist u Varaždinu, Kaštel Motovun te Iadera iz Punta Skala Resorta u Petrčanima kod Zadra i Hotel Iadera Zadar, Petrčane.

Primjeri iz prakse

U Hrvatskoj postoji nekoliko zelenih hotela, jedan od njih je i Hotel Split, certificirani objekt energetskog razreda A sa vlastitom solarnom elektranom, prikuplja kišnicu, nudi hranu iz domaćeg uzgoja i kontroliranog podrijetla, upotrebljava biorazgradiva sredstva za čišćenje, rasvjetu projektiranu u LED tehnologiji i mnoge druge elemente zelenog turizma.

Hotel Sv. Križ u Trogiru kod rekonstrukcije objekta instalirao je solarne panele putem kojih dobiva energiju za pripremu potrošne tople vode, dok za grijanje koriste pelete, a povrće i voće koje poslužuju gostima uzgajaju sami, u vlastitom vrtu.

Punta Skala Resort ističe održivost kao jednu od svojih ključnih korporativnih vrijednosti, što uključuje zaštitu okoliša, pročišćavanje otpadnih voda koje se zajedno s kišnicom i vodom iz bazena koriste za ispiranje WC-a i navodnjavanje zelenih površina, smanjenje otpada i optimizaciju potrošnje energije. Morska voda crpi se i koristi ljeti za hlađenje, a zimi za grijanje, a naglašavaju da su, osim kod dolaska i odlaska, područje bez automobila.

Izvor: zelenazona.hr