energetska-obnova-kuca

Energetska obnova u Hrvatskoj – obnove fasade i stolarije

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

energetska-obnova-kucaMinistarstvo zaštite okoliša i prirode objavilo je konačne podatke za rezultate natječaja sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća pa je tako Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost stiglo ukupno 11 851 zahtjev.

Svi zahtjevi stigli su za vrijeme trajanja natječaja zaključenog 10. srpnja, a velik broj pojašnjavaju pojednostavljenjem procesa prijave i slanjem prijava direktno Fondu. Zahtjevi će se obrađivati prema redoslijedu primanja, a prema njihvoim podacima s građanima je sklopljeno više od 2500 ugovora vrijednih 185 milijuna kuna za koje je odobreno ukupno 123 milijuna kuna državnih poticaja. Većina odobrenih zahtjeva odnosi se na obnovu fasade i stolarije, a po kući odobreno je 49 000 kuna poticaja, skoro dvostruko više nego prošle godine.

U 2.500 kuća iz 311 gradova i općina za koje su već izrađeni ugovori odobreno je sufinanciranje za 6.200 mjera od čega su 3.700 zahvati za povećanje energetske učinkovitosti te 2.500 energetskih pregleda. Od odobrenih zahtjeva, većina sadrži obnove fasade, to jest postavljanje toplinske zaštite vanjske ovojnice kuće ili zamjenu stolarije (čak 87 posto). Manji broj zahtjeva odobren je za ugradnju kondenzacijskih kotlova i kotlova na biomasu te solarnih sustava za zagrijavanje potrošne tople vode.

Najveći broj prijava zaprimljen je s područja od posebne državne skrbi za koje sufinanciranje iznosi 80 posto troškova. Na kuće s tog područja odnosi se 75 posto svih dosad odobrenih sredstava. Najviše ugovora, ukupno 370, sklopljeno je s građanima Vukovarsko-srijemske županije, a grad s najviše ugovora je Petrinja, čak 123.

Građani Zagreba nisu se prošle godine mogli prijaviti, no zato ove godine je odobren 101 zahtjev za sufinanciranje energetske obnove kuća.

Energetskom obnovom kuća na troškovima grijanja i hlađenja moguće je ostvariti od 30 do 60 posto ušteda pa se često i kombiniralo nekoliko mjera. Iz tog razloga prosječno je odobreno 49 000 kuna po kući, za razliku od prošlogodišnjih 26 000 kuna. Korisnici koji su ostvarili sufinanciranje planirane radove moraju provesti u roku od 12 mjeseci od datuma ugovora koji im je poslan na kućnu adresu.

Nakon provođenja radova potrebno je ponovno kontaktirati odabranog energetskog certifikatora te izvršiti energetski pregled i izdati energetski certifikat kuće. Korisnik sredstava nakon toga Fondu upućuje zahtjev za isplatom uz koji mora priložiti energetski certifikat i ostalu potrebnu dokumentaciju. U roku od 30 dana od dana dostave kompletnog zahtjeva za isplatu sredstava Fond će isplatiti bespovratna sredstva. Sredstva se isplaćuju na račune certifikatora i izvođača radova, odnosno na račun korisnika ako je dostavio dokaz da je podmirio troškove izvedenih radova i provedenog certificiranja.