Energetska učinkovitost u turizmu – promocija ekološki osviještenih hotela

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

jezersko-hotel-planinka

Energetska učinkovitost i energetsko certificiranje uvlače se u našu svakodnevicu te od 1. siječnja 2016. certificiranje nije obavezno samo za nekretnine koje se prodaju, već i nekretnine koje se daju u zakup/najam/leasing morati biti certificirane. Ta obveza neće zaobići velik broj iznajmljivača smještaja diljem Hrvatske, svi će morati imati izrađen i izložen energetski certifikat. Prerano je za prognozirati kakav će utjecaj energetski certifikati imati na privatne smještaje, no u svijetu se pokrenuo zanimljiv, zeleni, trend u turizmu.

Znači li to da će se i u Hrvatskoj tražiti “zeleni smještaj”?

Sve je veći broj internetskih stranica koje pružaju informacije o ekološki osviještenim odmorima i ljetovanjima, među kojima su najpoznatije gogreentravelgreen.com, www.sustainabletourism.net i mnogi drugi.

Još prije 23 godine osnovana je Green Hotels Association (http://www.greenhotels.com/), prevedeno kao Udruga zelenih hotela koja okuplja hotele diljem svijeta koji žele sudjelovati u programu ekoloških promjena i brinuti se za okoliš. Hoteli inače slove kao veliki rasipnici energije gdje se energija troši na bespotrebnu rasvjetu, neprestano klimatiziranje predvorja i hodnika, svakodnevno pranje ručnika i posteljine, itd. Zeleni hoteli naginju korištenju štednih i LED rasvjetnih tijela, implementiraju sustave upravljanja energijom, ugradnjom senzora pokreta za regulaciju rasvjete u WC-ima, dvoranama za sastanke, hodnicima, smanjenom korištenju štetnih kemikalija, itd.

Osim navedene, postoje i slične udruge – environmentallyfriendlyhotels.com i ecohotelsoftheworld.com koje broje više hotela na području Europe pa tako na ecohotelsoftheworld moguće je naći eko-hotel u susjednoj Sloveniji – hotel Planinka sa 3 zvjezdice.

Zeleni hoteli, osim znatnih ušteda u troškovima energije i energenata, imaju i veliku marketinšku prednost. Na stranicama udruge navode da, nakon što upoznaju goste sa sudjelovanjem u programu brige za okoliš, više od 70% njih iskazuje zadovoljstvo i spremnost u sudjelovanju.

Članstvo u nekoj od ovih udruga predstavlja veliku priliku za hrvatske hotele i to iz dva razloga – prvo, u Hrvatskoj ne postoji hotel ovog tipa, a drugo ostvaruju se velike uštede u troškovima energenata i energije. Također, valja napomenuti i rastući broj ekološki osviještenih turista koji traže smještaj koji će ih zadovoljiti u pogledu što manjeg negativnog utjecaja na okoliš.

naslovna fotografija – općina Jezersko (hotel Planinka)