energetske zadruge obnovljivi izvori energije

Energetske zadruge – što je to?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

energetske zadruge obnovljivi izvori energijeEnergetska zadruga otvoreno je i neovisno društvo sa ciljem razvoja lokalnih energetskih projekata. Zadruga okuplja članove lokalne zajednice koji u njoj sudjeluju kao suvlasnici lokalnog postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, npr. fotonaponske elektrane, elektrane na biomasu, vjetroelektrane. Danska je jedna od prvih zemalja koja je uspješno uvela građansko vlasništvo nad energijom. U Njemačkoj je više od 51 posto postrojenja na obnovljive izvore energije u vlasništvu građana. U energetskoj zadruzi članovi u donošenju odluka sudjeluju prema načelu „jedan član, jedan glas“, za razliku od trgovačkih društava gdje je jačina glasa ovisna o visini vlasničkog udjela. Temeljni cilj zadruge nije stvaranje profita već koristi za članove zadruge i lokalnu zajednicu.

Energetske zadruge u Hrvatskoj

Prema podacima UNDP-a, u Hrvatskoj trenutačno djeluje desetak energetskih zadruga koje su osnovane na inicijativu projekta „Pokretanje energetskih zadruga u Hrvatskoj“. Razlikuju se po djelatnosti, lokacijama i ciljevima – od poljoprivredne i energetske zadruge Ban Union čiji je cilj proizvodnja organske zdrave hrane uz korištenje vlastite proizvedene energije iz obnovljivih izvora energije do Braniteljske zadruge Kapela koja skuplja šumsku biomasu za preradu kako bi lokalnoj zajednici osigurala električnu energiju, a osnovnoj školi grijanje u zimskim mjesecima. Nekoliko energetskih zadruga djeluje na otocima, a neke su se okupile radi proizvodnje energije u solarnim elektranama. Pridružili su se i gradovi poput Novalje gdje su prepoznali priliku za uključivanje energetskih zadruga u strategiju razvoja turizma te inicirala proizvodnju ekopovrća i ekoribarenje. Prema riječima Roberta Pašička iz UNDP-a, da bi se ubrzao njihov razvoj, hrvatske energetske zadruge trebaju se udružiti u klaster te povezati s energetskim zadrugama u Europi koje im mogu pomoći svojim znanjem i dugogodišnjim iskustvom.

Tehničku pomoć i savjetovanje energetske zadruge mogu zatražiti kod UNDP-a i kod energetskih agencija (REGEA), a na raspolaganju su im i mogućnosti financijskih potpora poput sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i fondova Europske unije.