Energetske zadruge u Europi

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Luksemburg

Beckerich je mala općina s 2300 stanovnika u Luksemburgu u kojoj prevladava poljoprivreda. Osamdesetih godina glavni problem je bio iseljavanje stanovništva zbgo čega su lokalni poljoprivrednici odlučili djelovati. Pojedinačnim ulaganjima u iznosu od 4000 eura osnovali su zadrugu za bioplin s ciljem proizvodnje električne i toplinske energije iz stajskog gnojiva koje je inače predstavljalo otpad. Na pothvat državne institucije reagirale su dodjelom subvencija do 50% investicija, a ostatak se financirao iz gredita. Danas proizvode električnu energiju i toplu vodu za više od sedamsto obitelji. Općina od zadruge otkupljuje toplinsku energiju i distribuira ju građanima. Samo od prodaje toplinske energije općina je zaradila 400 tisuća eura 2010 godine, a svaka obitelj je uštedjela oko 500 eura. Kroz zajedničko ulaganje i pametno upravljanje ova općina na granici je energetske neovisnosti.

Uspjeh uz fondove Europske unije

No za uspješno iskorištavanje obnovljivih izvora energije nekoj zajednici nisu nužna bogata poljoprivredna zemljišta ili šume. 

El Hierro, jedan od kanarskih otoka, suočavao se s mnogim problemima – manjkom pitke vode, tlom nepogodnim za poljoprivredu i čestim prekidima opskrbe električne energije zbog jakih vjetrova i oluja. Na visoku nezaposlenost stanovnici su reagirali angažiranjem stručnjaka i izgradnjom integralnog plana održivog razvoja i krenuli u osiguravanje projekata za dodjelu sredstava iz europskih fondova. Energiju vjetra iskoristili su za proizvodnju električne energije. Korištenjem inovativne tehnologije vjetrohidroelektrane otok je osigurao energetsku samostalnost i riješio problem pitke vode. Na otoku se razvija organska poljoprivreda, nezaposlenost je nestala kao i iseljavanje stanovnika.

Fintry-skotskaFintry, selo u Škotskoj, sjedište je lokalne energetske zadruge osnovane kao odgovor na planove izgradnje vjetroelektrane na njihovom području. Lokalna zajednica na izgradnju vjetroelektrane nije reagirala negativno, već za dopuštenje su zatražili vlasništvo nad jednim agregatom. Danas cijelo selo ima vlastitu proizvodnju električne energije, a zarada od prodaje iskorištena je i za energetsku obnovu kuća.

Zadruge u istočnoj Europi

Kisielice, grad u Poljskoj, sve svoje potrebe za energijom zadovoljava iz lokalnih izbora. Radi se o ruralnoj sredini s mnogo obradive zemlje. Lokalna uprava uspjela je privući investitore koji su izgradili tri vjetroelektrane kapaciteta 94,5 MW (52 vjetroturbine) na udaljenim dijelovima područja. Vlasnici zemlje koji su svoja polja ustupili izgradnji vjetroturbina ostvaruju godišnji prihod od 5 tisuća eura po vjetroturbini. Prihodi od poreza, uz kredite Europskog fonda za regionalni razvoj, iskorišteni su za izgradnju sustava daljinskog grijanja i postrojenja za sagorijevanje biomase gdje se koriste usjevi od lokalnih poljoprivrednika. Toplinskom energijom opskrbljuje se oko 250 zgrada koje su dom preko 90% stanovnika. Od 2013. djeluje i bioplinsko postrojenje koje električnu energiju proizvodi iz silaže s lokalnih poljoprivrednih površina osiguravajući tako poljoprivrednicima dodatni prihod.