Energetski certifikat kod oglašavanja prodaje nekretnine u medijima

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Prenosimo tekst s web stranica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja vezano uz obvezu pribavljanja energetskog certifikata kod oglašavanja nekretnine u medijima.

S obzirom da je od 1.1.2014. stupio na snagu Zakon o gradnji koji propisuje da se nekretnine za koje je propisana izrada energetskog certifikata mogu oglašavati za prodaju u medijima ako je u oglasu naveden njihov energetski razred Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja dobilo je brojne upite o tome što se smatra medijem. Pojam medija definiran je Zakonom o medijima (NN 59/04, NN 84/11, NN 81/13) i Zakonom o elektroničkim medijima (NN 153/09, 84/11, 94/13, 136/13) te stoga objavljujemo s tim u vezi bilješku Ministarstva kulture koje je nadležno za citirane zakone:

BILJEŠKA O PORTALIMA KOJI SU NAMIJENJENI OGLAŠAVANJU

Portali koji su namijenjeni isključivo oglašavanju, a ne sadrže urednički oblikovane programske sadržaje koji se objavljuju dnevno ili periodično od strane pružatelja elektroničkih publikacija u svrhu javnog informiranja i obrazovanja, nisu mediji sukladno članku 2. Zakona o medijima.
Sve elektroničke publikacije upisane su u Upisnik pružatelja elektroničkih publikacija pri Agenciji za elektroničke medije, te se može provjeriti koji portali su elektroničke publikacije tj. imaju status medija.

Vezano za oglašavanje, prema članku 24. novoga Zakona o gradnji (NN 153/13) ovlašteni posrednik u prometu nekretnina obvezan je u oglasu o prodaji, iznajmljivanju, davanju na leasing ili u zakup zgrade za koju se izdaje energetski certifikat, odnosno njezina posebnog dijela, koji se objavljuje u medijima navesti energetski razred zgrade, odnosno njezinog posebnog dijela.

ZAKLJUČNO: portali koji su namijenjeni isključivo oglašavanju nisu mediji te se na njih ne primjenjuje stoga navedena odredba novoga Zakona o gradnji (NN 153/13).