Energetski učinkovita škola – uštedili preko 100 tisuća kuna!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

skola-jastrebarskoOsnovna škola Ljube Babića u Jastrebarskom, sagrađena prije više od četrdeset godina, još 2013 energetski je učinkovita bila sličnija baraci nego betonskoj zgradi. Dotrajala drvena stolarija na školi, osim što je povećavala troškove grijanja i električne energije iz godine u godinu, stvarala je i nevolje učenicima koji su ju pohađali.

No, prije dvije godine, škola je krenula u obnovu. Prema riječima ravnateljice, problemi loše termičke izolacije i “propuha” kroz prozore su nestali zamjenom stare, drvene, stolarije novom, aluminijskom. Troškovi grijanja manji su čak 39 posto, čime se u godinu i pol dana uštedilo preko 87 tisuća kuna. Zamjenom starih fluorescentnih rasvjetnih cijevi LED rasvjetom dodatno se uštedilo 19 tisuća kuna. Obnova fasade, završena prije nekoliko mjeseci, trebala ostvariti dodatne uštede upravo u ovoj sezoni grijanja. Nakon svih ovih radova ova škola bit će primjer drugim školama na području Zagrebačke županije, ali i šire u korištenju sredstava koje škole mogu dobiti na lokalnoj i državnoj razini kako bi se povećala energetska učinkovitost javnih ustanova.

U samoj školi, koja je od 2007. godine u međunarodnom sustavu Eko škola, učitelji i nastavnici uče djecu o načinima uštede energije za što mogu koristiti i svoju školu kao primjer.