energetski certfikat zgrada

Energetsko certificiranje – nizozemski model

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

U Nizozemskoj temi energetskog certificiranja pristupili su na jedan radikalan način – u svako kućanstvo šalju dokument sa kategorizacijom nekretnina u jedan od energetskih razreda.

energetski certfikat zgradaEnergetski razred za svako kućanstvo

Dok se kod nas energetski certifikati rade uglavnom kod prodaje nekretnine, a nakon toga stoji negdje u ladici, u Nizozemskoj će svako kućanstvo uskoro dobiti obavijest o njihovom energetskom razredu. To će biti službeni dokument, no neće imati zakonsku vrijednosti i neće moći zamijeniti energetski certifikat koji je i dalje potreban kod prodaje nekretnine ili iznajmljivanja. Kao i certifikat, vlasnicima nekretnina dati će uvid u energetske performanse njihove nekretnine i pružiti savjete kako unaprijediti i poboljšati energetsku učinkovitost.

Ova obavijest se temelji na prikupljenim podacima o načinima gradnje u pojedinim regijama države, trendovima, tipovima grijanja i ostalim pokazateljima koji će omogućiti okvirnu ocjenu energetskih performansi bez potrebe za uvidom od strane ovlaštenog certifkatora.

Digitalni energetski certifikati

Još od 2008. Europska komisija zahtijeva predočavanje energetskih certifikata kod prodaje ili iznajmljivanja nekretnine u državama članicama Europske unije. Nizozemski političari također su uveli certifikate, no nisu napravili prave pomake kako bi njihova upotreba postala obavezna, a sve u cilju izbjegavanja uplitanja u tržište nekretnina. Ovaj pristup vrijedio je do 2014. godine, dok Europska unija nije postrožila zahtjeve, što je zahtjevalo novi pristup.

Nizozemski sustav energetskog certificiranja osmišljen je kako bi jednostavno i jeftino vlasnicima nekretnine omogućio izradu certifikata, a bez potrebe uvida od strane ovlaštenog certifikatora.

Način na koji radi je jednostavan – za početak, svako kućanstvo dobit će vlastitu obavijest s procijenjenim energetskim performansama kućanstva. Nakon što zaprime obavijest moći će, putem Interneta, ažurirati informacije o nekretnini.

energetsko certificiranjeOvo čine kako bi dobili točniju procijenu njihovog energetskog razreda. No, ako požele tu nekretninu prodati ili iznajmiti i dalje će morati ishoditi službeni energetski certifikat. Ažuriranjem podataka putem Interneta mogu nadograditi zaprimljenu obavijest u službeni energetski certifikat. Ako vlasnik prilikom ažuriranja navede da je njegova nekretnina energetski učinkovitija nego što je procijenjeno – na primjer, obnovio je toplinsku izolaciju zgrade ili ugradio solarne kolektore – morat će to i dokazati slanjem potrebne dokumentacije.

Svu dokumentaciju koju vlasnik pošalje pregledat će neovisni energetski certifikator.

Za stambene zgrade pristup je drugačiji – većina njih već posjeduje energetske certifikate jer su stanovi u njima uglavnom u najmu i već su morali ishoditi certifikate. Vlada namjerava surađivati s vlasnicima stambenih zgrada u energetskoj analizi zgrada na temelju podataka iz postojećih energetskih certifikata ili kroz revidirane metode izračuna energetskog razreda.