Energetsko certificiranje – španjolski model

energetski pregled zgrade
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

energetski pregled zgradeEnergetski certifikati postali su dio španjolske svakodnevice 2013. godine i tiču se svih koji iznajmljuju ili prodaju nekretnine. Upoznajmo se s njihovim modelom.

Iznajmljivači smještaja

Ovdje je vidljiva određena razlika u odnosu na iznajmljivače u Hrvatskoj. Dok naš zakon definira da svi vlasnici koji nekretnine iznajmljuju moraju imati energetski certifikat, u Španjolskoj je to obvezno za one iznajmljivače koji nekretninu iznajmljuju duže od 4 mjeseca godišnje. Ako ju iznajmljuju kraće od četiri mjeseca svejedno će trebati izraditi energetski certifikat ako u to vrijeme ta nekretnina potroši više od 25% ukupne godišnje energije.

Ako se nekretnina izajmljuje kraće od 4 mjeseca, a ostatak godine netko u njoj živi potrošnja energije trebala bi biti, više-manje, ujednačena kroz godinu i u tom slučaju nije potrebno izraditi energetski certifikat. Za sve one koje je ova obveza zahvatila dok su svoju nekretninu iznajmili na duže vrijeme nisu dužni izraditi certifikat sve dok im važi ugovor o najmu s trenutnim najmoprimcem.

Cijena energetskog certifikata

Prosječna cijena certifikata u Španjolskoj iznosi oko 300 eura, a vrijedi 10 godina. Kazne za prekršitelje kreću se između 300 i 6 000 eura.