Europska unija objavila je novi način označavanja kućanskih aparata

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ovakve oznake odlaze u povijest.

Dosadašnje oznake poput A+, A++ i A+++ odlaze u prošlost. Zamijenit će ih oznake od A do G koje bi trebale kupcima uvelike olakšati odabir kućanskih aparata.  Ovaj pojednostavljeni odabir učinkovitijih proizvoda pomoći će svim kupcima pri smanjenju potrošnje energije i računa za energiju, a proizvođači su na taj način potaknuti na ulaganje u energetski učinkovitije proizvode.

Ovu uredbu su pozitivno prihvatili i naši zastupnici u Europskom parlamentu te naglašavaju da će ovo olakšati odabir energetski učinkovitijih proizvoda u cilju smanjenja potrošnje energije i ublažavanja utjecaja na okoliš.

Prve oznake bi se mogle u trgovinama pojaviti krajem 2019. godine. Kako bi se išlo u korak s poboljšanjima u sektoru energetske učinkovitosti, svaka buduća ponovna klasifikacija pokrenut će se kada 30% proizvoda koji se prodaju na tržištu EU budu pripadali najvišoj klasi energetske učinkovitosti A ili kada 50% tih proizvoda bude pripadalo prvim dvjema klasama  energetske učinkovitosti A i B.

Biljana Borzan je istaknula da su dosadašnje oznake A+ do A+++ jako zbunjivale potrošače i da će se prelaskom na jednostavniju skalu omogućiti veća ušteda energije. Oznake će na proizvodu biti u tiskanom obliku, ali će biti dostupna i online verzija informacija o proizvodu. U slučaju izmjena koje bi utjecale na energetsku učinkovitost već kupljenog proizvoda, dobavljač treba obavijestiti kupca, dodaje se u priopćenju Ureda za informiranje Europskog parlamenta.