Za sve one koji su se javili na Javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Svim Prijaviteljima na Javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada, moramo istaknuti važnost postupaka nabave u uspješnoj provedbi ovih projekata. Dosadašnje iskustvo EU financiranih projekata pokazalo je da su baš postupci nabave najzahtjevnije područje i da se u njima uočava najviše temelja za donošenje odluka o nepravilnosti.

Kako bi se smanjile moguće nepravilnosti, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izradio je popis preporuka koje se nalaze u predlošku dokumentacije o nabavi i koje su dostupne na stranicama Fonda. Također ih možete pronaći i putem sljedeće poveznice – http://www.fzoeu.hr/hr/energetska_ucinkovitost/enu_u_zgradarstvu/energetska_obnova_visestambenih_zgrada/informacije_o_javnoj_nabavi/.

Savjeti koji dolaze od Sektora za energetsku učinkovitost Fonda (SEU) su samo savjeti i ne bi se trebali smatrati suglasnošću niti odobrenjem odluka ili postupaka nabave koje provode Prijavitelji.

Kako ne bi došlo do financijskih korekcija, želimo upozoriti Prijavitelje da su u određenim slučajevima uočena različita postupanja i tumačenja od strane Prijavitelja koja dovode do mogućih nepravilnosti. Savjet svim Prijaviteljima koji nisu uskladili svoje prijave s preporukama na web stranicama Fonda, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU), je da usklade svoju dokumentaciju ili da ponove postupak.

Naglasak je na odgovornosti koja je isključivo na Prijaviteljima, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – Sektor za energetsku učinkovitost (SEU) ni na koji način nije odgovoran za provođenje postupaka

I na kraju, naglasak treba staviti na dodatan rizik koji preuzimaju svi Prijavitelji koji provode ili su već proveli postupke nabave prije nego što su dobili Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava i sklopili Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Izvor: FZOEU