Infracrvena termografija – uloga u energetskom certificiranju

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

infracrvena-termografijaInfracrvena termografija nije obavezna kod energetskog certificiranja, ali se njena primjena preporuča. Termografsko snimanje objekta pruža jasan uvid u energetska svojstva zgrade i ističe slabe točke na zgradi koje mogu znatno utjecati na gubitke energije i rezultirati nižim energetskim razredom zgrade. Otkrivene nepravilnosti mogu se otkloniti, a preporuke za njihovo otklanjanje energetski certifikator će navesti prilikom izdavanja certifikata.

S druge strane trošak izrade energetskog certifikata koji uključuje termografsko snimanje veći je u odnosu na standardno certificiranje. Ova mjera preporuča se prilikom kupnje skupljih nekretnina kako bi se kupac zaštitio od eventualnih nedostataka u gradnji i loše izvedenih radova i uvjerio u stvarnu kvalitetu gradnje.

Infracrvena termografija je nerazorna, beskontaktna metoda mjerenja koja omogućava dobivanje rezultata u realnom vremenu bez prekidanja proizvodnog procesa i bez utjecaja na isti.

Temperatura objekta prikaz je energetskog stanja. Svaka promjena stanja rezultira promjenom temperature. Prije no što se kvar pojavi dolazi do promjene temperature na mjestu gdje će se dogoditi poremećaj.

Kontrolom i praćenjem razlika u temperaturi moguće je predvidjeti i spriječiti kvarove koji se još nisu dogodili.