Iskorišteni poticaji za kupnju energetski učinkovitih A+++ uređaja

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

U roku od devet dana, od 3. 6. 2015. godine iskorišteni su svi predviđeni poticaji za kupnju energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja A+++ energetskog razreda.

Program sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih uređaja pokrenuli su Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na temelju nacionalne Strategije energetske učinkovitosti i Trećeg nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti. Za poticaje je ukupno bilo osigurano 8 milijuna kuna, odnosno 800 kuna po uređaju. Sufinancirala se kupnja A+++ hladnjaka, zamrzivača, hladnjaka sa zamrzivačem, perilica posuđa, perilica rublja i sušilica na prodajnim mjestima diljem Hrvatske. U program se uključilo 610 prodajnih mjesta i 392 različitih modela uređaja.

Cilj programa je potaknuti građane da se odluče za najučinkovitije uređaje na tržištu. Time će ostvariti uštedu energije, uštedu troškova grijanja i vode te pridonijeti očuvanju okoliš.

Kupnjom uređaja uz poticaj 51% građana zamijenio je svoj uređaj stariji od 6 godina, dok je za 37% građana ova kupnja bila prva kupnja takvog uređaja. Kupnjom i stavljanjem u funkciju ovih 10.000 uređaja ukupno će se uštedjeti energije 1.006.179 kWh električne energije i spriječiti 235 tona emisija CO2. To otprilike odgovara godišnjoj potrošnji električne energije za 73 kućanstava ili godišnjoj potrošnji vode za 166 kućanstava.

Najveći broj uređaja kupljen je u Gradu Zagrebu, potom u Primorsko-goranskoj županiji i Splitsko-dalmatinskoj, a čak 90% kupljenih uređaja bile su perilice rublja.

Procedura za prijavu bila je krajnje pojednostavljena pa su većinu toga građani obavili na prodajnom mjestu na kojem su dobili jedinstveni obrazac sa barkodom. Potpisani obrazac je potrebno poslati u Fond, zajedno sa preslikama računa, osobne iskaznice i kartice ili nekog drugog dokumenta ili kopije izvatka iz banke koji sadržava IBAN. „Važno je istaknuti svim građanima koji su kupili uređaje i dobili obrazac sa barkodom da dokumentaciju dostave u Fond u roku od 15 dana, a kako bi na svoj račun dobili poticaj od 800 kuna.“ – podsjetio je Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost .

S obzirom da je 63% građana uz poticaje kupilo uređaj kojim će zamijeniti svoj stari uređaj, njega je potrebno na ispravan način zbrinuti. Ako se radi o neispravnom uređaju građani ga mogu besplatno predati u prodajnom mjestu u kojem su obavili kupnju.