Izdano 32000 energetskih certifikata

Izdano preko 32 tisuće energetskih certifikata

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Izdano 32000 energetskih certifikataMinistarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja objavilo je kako je prema posljednjim dostupnim podacima, zaključno sa 7. listopada 2014. energetski certifikat u Hrvatskoj imalo 32.005 građevina. Trećina izdanih certifikata (10 289) odnosi se na novogradnje, a ostatak za postojeće zgrade. Najčešći energetski razred je C u koji spada 11 190 certificiranih zgrada, zatim slijedi B sa 7 868 zgrada i D razred za 5 302 zgrade. Najmanje zgrada, što je očekivano, spada u najviši, A+, energetski razred. Iako se posao energetskog certificiranja ustalio i dovodi se u red izdano je dosta loših certifikata.

Energetski pregledi nisu provedeni

Izdano je mnogo energetskih certifikata bez provedenih energetskih pregleda što predstavlja velik problem vlasnicima – ne samo da nisu dobili potrebnu stručnu analizu, postoji i opasnost da se takvi certifikati ponište prilikom kontrole.

Željka Borković, predsjednica Hrvatske udruge energetskih certifikatora, navodi da je Ministarstvo počelo kontrolirati kvalitetu izdanih energetskih certifikata, a ukoliko se ona intenzivno nastavi, to bi trebalo rezultirati povećanjem kvalitete usluge, kao i oduzimanjem ovlaštenja onima koji nestručno rade taj posao”.

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja pet je pravnih osoba ovlašteno za provođenje neovisne kontrole – četiri za kontrolu energetskih certifikata i jedna za kontrolu izvješća. Do sada je provedeno više od sto kontrola, a trenutno se kontrolira 60 izdanih energetskih certifikata. Najčešće nepravilnosti se odnose na ulazne, nepotpune ili nezadovoljavajuće, podatke o zatečenom stanju zgrade, mjere poboljšanja energetske učinkovitosti koje su općenite, a ne konkretne, netočne parametre na temelju kojih se radi proračun, usklađenost podataka u izvješću i certifikatu i nedostatak ovlaštenja osobe koja je certifikat izdala.

Donešeno je 18 rješenja o proglašenju energetskih certifikata nevažećim, a tri su javno objavljena na web stranicama Ministarstva.

Izvor: portal energetika-net.com.