uštede energije i povećanje energetske učinkovitosti

10 jednostavnih i jeftinih načina za uštedu energije i novca

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Čak i uz male investicije moguće je ostvariti osjetne uštede u potrošnji energije i energenata. Treba uzeti u obzir i činjenicu da će od 2016. godine i sve nekretnine koje se iznajmljuju morati imati energetski certifikat što će poprilično utjecati na cijenu najma, a prilikom određivanja energetskog razreda u obzir se uzima potrošnja energije u zadnje 3 godine.

Donosimo pregled jednostavnih 10 načina kako ćete u Vašem kućanstvu uštediti energiju i novac, a možda i dobiti bolji energetski razred u slučaju energetskog certificiranja.

1. Toplinska izolacija

Statistički, najveći gubici energije spadaju na gubitke toplinske energije. Idealno rješenje je obnova vanjske ovojnice i ugradnja PVC stolarije s izo staklima, no to je poveća investicija. Ako u kući/stanu imate stariju stolariju veliki gubici nastaju zbog slabijeg brtvljenja. Ovo možete vrlo jednostavno riješiti samoljepljivim gumenim brtvama koje se mogu naći u Metrou već za oko 20 kn za pakiranje od 6 metara. Za stariju stolariju i veće razmake koristite trake P profila, a za manje E profila. Ovim ćete smanjiti gubitke toplinske energije, ali  i količinu buke koja dopire izvana.

2. Smanjite grijanje za 1°C

Analizama je utvrđeno da smanjenje temperature prostora za samo 1°C u može godišnje donijeti uštedu oko 5%. Grijanje smanjite preko noći i ako niste kod kuće smanjite temperaturu grijanja na 15 ili 16 stupnjeva. Vrlo je važno ne zaklanjati radijatore namještajem ili zavjesama jer se znatno smanjuje njihova učinkovitost i povećavaju troškovi grijanja. Također, redovito ih čistite jer prašina i prljavštine mogu smanjiti njihovu učinkovitost. Najvažnije, ako Vam je zimi vruće smanjite grijanje, nemojte otvarati prozore. Grijati prostoriju i imati otvorene prozore jednako je bacanju novca kroz prozor. Čak i ako se grijete preko toplane – ako svi se stanari griju razumno i račun za grijanje biti će manji.

3. Rolete

Rolete mogu imati značajnu ulogu u smanjenju toplinskih gubitaka i ljeti i zimi. Ako spustite rolete zimi možete smanjiti toplinske gubitke za oko 10%, pogotovo noću jer stvaraju dodatni izolacijski sloj zraka ispred prozora. Preko ljeta spuštene rolete blokiraju sunčeve zrake i zagrijavanje prostora zbog čega ćete uštediti na troškovima klimatizacije prostora.

4. Hladnjak

Hladnjak nikad nemojte držati predugo otvorenim. Otvaranjem hladnjaka dolazi do polaganog izjednačenja temperature u hladnjaku i prostorije zbog čega će se on uključiti kako bi temperaturu doveo na zadanu razinu. Što kraće otvaranje hladnjaka znači i manju potrošnju električne energije zbog hlađenja.

Također provjerite brtve hladnjaka. Ako brtve ne brtve dovoljno hladnjak će raditi nepotrebno što će uzrokovati gubitke. U tom slučaju kontaktirajte majstora kako bi ih zamijenio ili kupite novi hladnjak. Ako idete na godišnji odmor i neće Vas biti kod kuće duže vrijeme smanjite malo jačinu rada hladnjaka ili ga namjestite na Vacation mode, ali prije toga potrošite sve brzo kvarljive namirnice. Između stražnjeg dijela hladnjaka i zida ostavite razmak od 10-ak centimetara kako bi olakšali prozračivanje uređaja. Hladnjake ne postavljajte kraj prozora i izravno izložene suncu. Rashladne cijevi sa stražnje strane čistite od prašine, ali vrlo pažljivo kako ih ne bi oštetili. Prašina smanjuje izmjenu topline s okolnim prostorom i smanjuje učinkovitost hladnjaka.

5. Žarulje

Iako su kod nas vrlo popularne obične žarulje, odnosno žarulje sa žarnom niti, promijenom i uporabom “štednih” žarulja ostvaruju se uštede u potrošnji električne energije od čak 80%. Uporabom LED žarulja uštede mogu iznositi do čak 95%. Postoji  i još jedna okolnost – štedne žarulje mogu trajati i 10 do 15 puta duže od običnih, a LED do čak 50 puta duže. Ako kupujete LED žarulje razmislite o narudžbi iz inozemstva putem Interneta, možete ih dobiti i preko 50% jeftinije nego u dućanima, no pritom pazite na snagu i broj radnih sati.

6. Električni uređaji

Električne uređaje ugasite ako ih ne koristite. Također se preporuča isključiti ih iz struje prilikom nekorištenja jer čak i u stand-by načinu rada troše malu količinu električne energije. Ukupne uštede na godišnjoj razini mogu iznositi i do 6% ukupne potrošnje električne energije. Za stan koji mjesečno potroši oko 300 kn električne energije, na godišnjoj razini to iznosi 216 kuna. Također, gasite računalo ako ga ne koristite – screen saver ne znači da računalo troši manje energije.

7. Potrošnja vode

Zamijenite brtve na slavinama iz kojih kaplje. Pri kapanju od samo jedne kapi u sekundi, dnevni gubici su 16,5 litara, a godišnji oko 6000 litara vode. Cijena gumice za brtvljenje je samo 5 kn, a cijena kubika vode (1000 litara) je 15,65 kn (za Zagreb). U ljetnim mjesecima čuvajte boce vode u hladnjaku i izbjegavajte puštanje vode kako bi za piće natočili hladniju vodu. Na sve slavine ugradite aeratore. Na ovaj način će jedna osoba na jednom umivaoniku sa aeratorom uštedjeti oko 9000 litara vode godišnje. Jedan aerator košta svega nekoliko kuna i može se kupiti skoro svagdje. Zamijenite starije vodokotliće, pogotovo ako su stariji od 20 godina, novijima. Instalirajte one vodokotliće koji će WC školjku zalijevati sa 5 litara vode, umjesto sa 9 ili 10.

Također – ako ne koristite vodu, zatvorite ju, nemojte ju pustiti da teče dok perete zube, brijete se ili šamponirate kosu.

8. Kamenac

Kamenac je jedan od razloga povećanja potrošnje energije kod električnih grijača. Ako koristite električne bojlere redovito ih servisirajte jer i mali sloj kamenca na grijaču smanjuje kontaktnu površinu između grijača i vode zbog čega grijač radi duže i troši više energije za zagrijavanje iste količine vode. Pazite na kamenac kod električnih bojlera, kuhala za vodu, perilica rublja i perilica za suđe.

9. Koristite nižu tarifu električne energije

Veće potrošače električne energije poput perilice rublja ili suđa koristite za vrijeme niže tarife. Naravno, ovo vrijedi samo ako imate dvotarifno brojilo. Cijena električne energije tada je 50% niža pa suđe stavite prati prije spavanja, kao i veš. Razdoblje niže tarife električne energije je između 21 i 7 sati za zimskog računanja vremena, odnosno 22 i 8 sati za vrijeme ljetnog računanja vremena.

10.Najvažnije od svih…

Ne zaboravite na kraju i najvažnije pravilo u uštedi energije – AKO VAM NE TREBA, NEMOJTE NI KORISTITI. Znači, ako se ne nalazite u nekoj prostoriji tada u toj prostoriji ne treba raditi klima uređaj ili svijetliti svjetlo. Ako niste kod kuće nema smisla da Vam ostane TV ili radio prijemnik uključen.

Značajne uštede u potrošnji energije se mogu ostvariti kroz male korake i promjenu navika potrošača. Ako se dodaju i veće investicije koje bi dodatno doprinijele energetskoj učinkovitosti objekta poput obnove fasade i toplinske izolacije objekta i ugradnje solarnih kolektora za grijanje tople vode ljeti i npr. toplinskih pumpi mogu se ostvariti iznimno velike uštede energije i energenata te ostvariti vrlo povoljan energetsti razred u energetskom certifikatu.

Odgovori