Savjeti za energetsku ucinkovitost

Kako poboljšati energetsku učinkovitost zgrade?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Obaveza energetskog certificiranja nekretnina koje se stavljaju na tržište krenula je stupanjem Hrvatske u članstvo Europske unije. Energetski certifikat zamišljen je kao dodatni poticaj investitorima da grade kvalitetnije jer će u tom slučaju ostvariti višu cijenu nekretnine, a kupcima omogućuje detaljniji uvid u kvalitetu gradnje. Bolje ocijenjene nekretnine jamče manje mjesečne troškove i režije krajnjem korisniku, a za njih se isplati izdvojiti veći iznos.

Svaki energetski certifikat donosi i prijedlog mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade s naznačenim jednostavnim periodom povrata investicije. Neke od njih navodimo ovdje koje mogu znatno utjecati na ocjenu energetske učinkovitosti zgrade.

Najveći troškovi nastaju na sustavima grijanja. Kvalitetno izvedeni sustavi grijanja i odlična termalna izolacija zgrade garantiraju niske mjesečne troškove stoga se isplati obratiti pozornost na slabe točke u zgradi. Najviše toplinske energije gubi se putem krova stoga je preporuka poboljšati izolaciju stropa i krova, zamijeniti stare prozore novima i sanirati slabe točke. Preporuča se provesti termografsko snimanje zgrade koje će utvrditi točke na kojima se ostvaruju najveći gubici. Također se preporuča, radi ujednačenijeg grijanja i regulacije potrošnje toplinske energije, ugradnja termostatskih ventila na radijatore ako unutar prostorija ne postoje termostati kojima se regulira temperatura.

Idući korak odnosi se na uštede u potrošnji električne energije. Preporuča se zamjena žarulja sa žarnom niti s kompaktnim fluorescentnim žaruljama (štedne žarulje). Kompaktne fluorescentne žarulje, odnosno CFL žarulje, ostvaruju uštede od čak 80% u potrošnji električne energije pa tako jedna CFL žarulja od 11 W može zamijeniti žarulju s žarnom niti od 60 W. Također, u obzir treba uzeti i životni vijek žarulje. Obična žarulja ima vijek trajanja oko 1000 sati, dok CFL žarulje traju između 6 000 i 15 000 sati. U sve veću uporabu ulaze i LED žarulje pomoću kojih je moguće ostvariti i uštede preko 90%, ali im je cijena još uvijek visoka, no zato im vijek trajanja redovito prelazi 50 000 sati.

Ako se radi o poslovnoj nekretnini koja, osim djelatne snage, plaća i potrošenu jalovu snagu tada se isplati razmisliti o investiciji u uređaje za kompenzaciju jalove snage. Velike poslovne zgrade, trgovački centri i industrijski pogoni troše velike količine induktivne jalove energije što bi mogli smanjiti ugradnjom uređaja za kompenzaciju jalove snage.

Jedna od investicija koja se preporuča je i zamjena uređaja koji se koriste energetski učinkovitijima, a u poslovne urede se preporuča i ugradnja uređaja za regulaciju jačine rasvjete i senzora za isključivanje rasvjete ako nema nikoga u prostoriji.

Također, preporučljivo je analizirati sustave za opskrbu vodom te pregledati koje je moguće uštede ostvariti. Jednostavna zamjena brtvi na pojedinim elementima može spriječiti nepotrebno curenje vode, a stavljanje aeratora na sve slavine doprinosi smanjenju potrošnje vode.

Sve ovo, osim financijskog učinka ima i ekološki učinak. Manja potrošnja toplinske i električne energije rezultira i smanjenom proizvodnjom štetnih stakleničkih plinova u postrojenjima koji tu istu energiju proizvode za nas, a manja potrošnja vode doprinosi očuvanju naših vodnih bogatstava.

Odgovori