energetski-ucinkovita-stolarija

Kakvu stolariju kupiti?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

energetski-ucinkovita-stolarijaStolariju dijelimo na vanjsku i unutarnju, a svaka od njih treba zadovoljiti više funkcionalno-estetskih kriterija, kao što su zvučna izolacija, toplinska izolacija, ekonomičnost te estetsko uklapanje u elemente interijera. Prozori moraju biti svjetlopropusni zimi, svjetlonepropusni ljeti, moraju biti pomični, ali sigurni od provale, lagani, ali dovoljno čvrsti.

I ekologija je važna

U područje vanjske stolarije ubrajamo vrata i balkonske prozore, a najčešće se kao materijal koristi drvo, PVC, aluminij ili kombinacija drvo-aluminij. Drvena stolarija je ekološki najprihvatljivija. Nedostatak joj je kompleksno održavanje i visoka cijena. PVC stolarija našla je široku primjenu zbog povoljnije cijene u odnosu na drvo i aluminij te praktično održavanje, ali ekološki je najmanje prihvatljiva. Aluminijska vanjska stolarija je gotovo neizostavna na poslovnim objektima.

U stambenim objektima je idealna kombinacija aluminija na fasadi i drveta s unutrašnje strane, čime se ostvaruje puno ugodniji ambijent od primjene samog aluminija. Nedostatak takvih prozora je jako visoka cijena pa su rijedak izbor. Vanjska stolarija je osjetljiva zona što se tiče toplinskih gubitaka. Oko 50 posto ukupnih toplinskih gubitaka objekta događa se upravo na vanjskoj stolariji. Za kvalitetu toplinske izolacije važan je materijal od kojega je stolarija izvedena, sa svim svojim elementima, ali najkritičnije točke su spojevi prozor-zid, krilo-okvir i kutovi krila te sami materijal. Upravo zbog tih osobina, poželjno je da je vanjska stolarija što jednostavnijeg oblika, tj. što veće površine stakla. Drvo kao materijal je najbolji toplinski izolator. PVC je lošijih karakteristika, a aluminij je, kao materijal, najlošiji izolator. Prozorski profili, neovisno o materijalu, moraju osigurati dobro brtvljenje, nizak koeficijent prolaska topline, prekid toplinskog mosta.

Staklo je također važan element za postizanje toplinskih ušteda. Standardno je ostakljenje dvoslojnim izolacijskim staklom 4/16/4 sa različitim koeficijentima toplinske izolacije, a moguća je izvedba s troslojnim staklom, što podiže izolacijska svojstva, ali i cijenu. Za poboljšanje toplinske izolacije se umjesto zraka kao izolatora, prostor između stakala može ispuniti inertnim plinom argonom.

Autor članka arhitektica Izabela Galović Ninić, preuzeto sa portala zeelena.com.hr.