Klimatizacijski sustav koji troši do 90% manje energije

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

coolerado

Malo tko u Hrvatskoj je čuo za američku tvrtku Coolerado. Na prvi pogled mogli bi reći da su još jedan od mnogih proizvođača klimatizacijskih sustava, no njihov je jedinstven.

Tvrtka Coolerado razvila je istoimeni klimatizacijski uređaj koji troši do 90% manje električne energije za hlađenje u odnosu na konvencionalni klima uređaj iste snage. Osim što je energetski učinkovit, uređaj u procesu hlađenja ne koristi rashladne plinove, a konačni produkt je zrak željene temperature i vlažnosti, bez alergena.

Princip rada

coolerado-nacin-radaCoolerado koristi vlastiti pantent nazvan Heat and Mass Exchanger – HMX, u slobodnom prijevodu izmjenjivač topline i mase. Ovaj uređaj sastavljen je od nekoliko ploča načinjenih od specijalne plastike čija je zadaća izbacivanje vode s jedne strane i prijenos topline s druge strane. Ploče su posložene jedna na drugu, a dijele ih sustavi malenih kanala.

Svrha ovih kanala je osigurati strukturu izmjenjivača i protok zraka kroz uređaj. Ovi kanali ulazni, vanjski, zrak dijele na proizvodni zrak i radni zrak. Proizvodni zrak je odvojen i nalazi se u suhim kanalima i putuje kroz izmjenjivač do područja namjenjenog hlađenju.

Radni zrak inicijalno ulazi u suhe kanale gdje se prethodno hladi i upuhuje u “vlažne” kanale. Toplina iz proizvodnog zraka prenosi se u radni zrak u vlažnim kanalima kroz evaporaciju. Toplina izlazi kroz bočne strane izmjenjivača i odvodi se u atmosferu.

Protok proizvodnog zraka u potpunosti je odvojen od radnog zraka i nikad ne dolazi u kontakt s vlažnim površinama. Ovaj proces ponavlja se nekoliko puta u izmjenjivaču čime se temperatura proizvodnog zraka dovodi na željenu razinu.

Prednost izmjenjivača je modularnost zbog čega se ovi klimatizacijski uređaji mogu prilagoditi zahtjevima korisnika, ovisno o potrebama i željenim uvjetima u klimatiziranom prostoru.

Ovaj klimatizacijski sustav, zbog svoje iznimno niske potrošnje električne energije, pogodan je ne samo u niskoenergetskim kućama, već i u autonomnim kućama, kampovima i smještajnim objektima udaljenim od mreže – npr. na moru kada potražnja za električnom energijom postoji kratko, samo u sezoni.

Ovakvi sustavi koriste se za klimatizaciju većih objekata čime doprinose smanjenju potrošnje energije i zaštiti okoliša, a pri tom ne koriste štetne plinove (npr. freon).

Više informacija potražite na www.coolerado.com.