Konferencija o 100% obnovljivoj Hrvatskoj

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Dana 1. srpnja u Splitu je održana konferencija pod nazivom “100% obnovljiva Hrvatska” gdje se raspravljalo o mogućnostima daljnjeg razvoja obnovljivih izvora energije, smanjenje ovisnosti o uvozu energije i o otvaranju novih radnih mjesta.

Europska komisija trenutno radi na procjeni učinka novih okvira za obnovljive izvore energije nakon 2020. godine, a koji bi se u Europskom parlamentu trebao naći do kraja godine. Trenutno Europa uvozi 53% energije, što predstavlja izdatak od preko milijardu eura dnevno. Cilj je smanjiti ovisnost korištenjem dostupnih izvora energije, u prvom redu obnovljivih izvora – sunca, vjetra, vode i biomase. Na konferenciji je Mirjana Petir, naša europarlamentarka, pozvala na donošenje nove Strategije energetskog razvoja te izradu Karte obnovljivih izvora energije na kojoj bi bili prikazani svi potencijali koje Hrvatska posjeduje s ciljem olakšavanja investicija. Također, naglasila je da je eksploatacija nafte iz Jadranskog mora suprotna nacionalnim interesima razvoja turizma i ribarstva, a izgradnja termoelektrana na ugljen samo povećava ovisnost Hrvatske o ugljenu jer na području Hrvatske ne postoje nalazišta ugljena.

Na konferenciji je zaključeno i da je moguć 100%-tni udio obnovljivih izvora energije u potrošnji (Njemačka i Portugal su ove godine u kratkim periodima 100% potrošnje energije podmirili proizvodnjom isključivo iz obnovljivih izvora, op.a.). Stopa rasta udjela obnovljivih izvora energije u razvijenim zemljama Europe znatno je veća nego u Hrvatskoj. Razvoj obnovljivih izvora energije potiče i razvoj industrije i nova radna mjesta.

Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović istaknuo je i velik potencijal komunalnog sektora i potrebe za razvrstavanjem i recikliranjem otpada. Naglasio je da prije odlaganja, razvrrstavanjem vrijednih sirovina, moguće je stvoriti dodanu vrijednost, nova radna mjesta i novi poticaj gospodarstvu.

Više informacija potražite na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.