Kuće s viškom energije

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Kuća s viškom energije je kuća koja u prosjeku tokom cijele godine proizvede više energije koristeći obnovljive izvore energije nego što je uzme iz vanjskih sustava. Ovo je moguće ostvariti korištenjem obnovljivih izvora, malih generatora električne energije, niskoenergestkih tehnika gradnje, odličnom izolacijom i korištenjem energetski učinkovitih sustava i vrlo pažljivom odabirom lokacije za kuću. Ovakve kuće u pravilu koriste energetski najučinkovitije uređaje i sustave za grijanje, hlađenje i slično. Ovakve kuće, uz ugovore o prodaji viška energije distribucijskim tvrtkama, svojim vlasnicima mogu predstavljati stalni prihod umjesto stalnog troška energenta.

Važna stavka ovakvih kuća je pristup koji ne zahtijeva žrtvovanje standarda i komfora svojih stanara već je on isti ili bolji u odnosu na klasične kuće. Ovo uključuje i estetsku prilagodbu solarnih panela i integraciju u sami objekt. Dizajn kuća s viškom energije naglašava važnost održivog razvoja – energetski učinkovito društvo kreira pozitivan trend i imidž. Naselja ovakvih objekata također favoriziraju i korištenje bicikala i javnog prijevoza te dijeljenje prijevoza do posla između više susjeda.

graf

Ideja koja se nalazi iza ovog koncepta predstavlja dodatni korak u razvoju energetski učinkovitih kuća – dok se u drugima potrošnja energije htjela približiti što više nuli, kod ovih je cilj proizvesti u objektu više energije nego li je potrebno za normalno funkcioniranje. Takvi objekti moraju biti vrlo energetski učinkoviti, a ukupna količina proizvedene energije nadmašuje količinu utrošene energije, dok se proizvedeni višak predaje dalje u distribucijsku mrežu.

U svijetu postoji nekoliko realiziranih kompleksa ovakvih objekata od kojih su najpoznatiji Heliotrop, Sunčev brod i Solarno naselje u Freiburgu, Njemačka. Karakterizira ih energetski učinkovita gradnja, korištenje obnovljivih izvora energije i neutralan CO2 otisak.

Ovaj standard očekuje svoj dolazak i dodatni razvoj u narednim desetljećima gdje će ovakve kuće i četvrti biti pravilo, a ne izuzetak.