LEED certifikat

LEED certifikat – ocjena održivosti zgrada i naselja

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

LEED certifikati - certifikat, srebrni, zlatni, platinasti

U našem postu o zelenoj gradnji spomenuli smo i LEED certifikat. Vjerojatno je malo tko čuo o LEED certifikatu, a što predstavlja donosimo ovdje.

LEED certifkat ocjenjuje održivost zgrada i naselja, a razvio ga je Američki savjet za zelenu gradnju. Sustav ocjenjuje energetsku učinkovitost, učinkovitost korištenja vode, materijala, odabir i upravljanje zemljištem te kvalitetu unutarnjeg prostora. Certifikat se dodjeljuje i postojećim zgradama i novoizgrađenima.

LEED je skraćenica za Leadership in Energy and Environmental Design i međunarodno je priznati sustav certificiranja i izvor informacija za vlasnike zgrade kako i koje praktične elemente zelene gradnje treba implementirati u projektiranje, gradnju, poslovanje i održavanje. Osnovni aspekti LEED-a su održivi razvoj, ušteda vode, energetska učinkovitost, odabir materijala i unutarnja kvaliteta okoliša.

Razine LEED certificiranja su certificiran, srebrni, zlatni, platinasti, a certifikat se dodijeljuje u kategorijama novogradnje, postojećih građevina, interijera, kuća, razojv naselja i Core & Shell. Najčešće kategorije u Srednjoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Europi su novogradnja i Core & Shell, a najčešće se dodjeljuju za poslovne zgrade i trgovačke centre.

LEED je prvenstveno bio korišten kako bi vlasnici zgrada pokazali svoju sklonost održivom razvoju, no s vremenm se razvio u alat za ocjenu kvalitete gradnje i kvalitete zgrada. Zgrade certificirane prema LEED-u često su bolje od konvencionalnih zgrada vezano uz učinkovitije korištenje vode i energije te u većem zadovoljstvu korisnika. Kvalitetni unutarnji okoliš kod poslovnih zgrada doprinosi i manjem izbivanju s posla i manju fluktuaciju zaposlenika povećavajući na taj način koristi poslodavcima iznad osnovnih ušteda energije i vode. Kroz LEED certifikate lakše je razlikovati povoljne zgrade od ostalih, a projektantima i izvođačima olakšana je prezentacija njihovih ostvarenja u održivom razvoju.