Korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu

Mogućnosti koritšenja obnovljivih izvora energije u turizmu

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je organizirao panel o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije u turizmu. Na panelu su sudjelovali predstavnici resornih ministarstava, Fonda, ali i investitora i na njemu su predstavljene sve mogućnosti financiranja projekata te iskustva na realiziranim projektima koja pokazuju značajne mogućnosti energetskih ušteda.

Direktor Fonda Dubravko Ponoš osvrnuo se na tematiku panel diskusije: Fond je do sad uložio 1,6 milijarde kuna u projekte energetske obnove, od kojih je dio sigurno koristio i obnovljive izvore energije. Dodatno je 15,6 milijuna kuna investirano isključivo u turistički sektor upravo za tu namjenu. Riječ je o 70 projekata, a siguran sam da će u narednim razdobljima interes biti i veći. Uz aktivnu ulogu koju će Fond imati kroz EU programe sufinanciranja, ulagat ćemo i nacionalna sredstva kako bi naš turizam bio još konkurentniji.

Državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Željko Uhlir predstavio je programe energetske obnove i istaknuo kako svi ti projekti uključuju i mjere korištenja obnovljivih izvora energije te je izjavio: Naravno, to ima i posredan utjecaj na turizam jer su mnoge javne zgrade direktno ili indirektno korištene u turističke svrhe. Takvom energetskom obnovom i primjenom obnovljivih izvora energije smanjuju se troškovi, ali i postiže edukativan učinak, a mislim da je pozitivno da država pokaže sve prednosti obnove i obnovljivih izvora upravo na vlastitom primjeru.

S njim se složila i pročelnica upravnog odjela Grada Karlovca Snježana Turalija koja je istaknula probleme energetske obnove u kulturnoj baštini i rekla kako Karlovac ima odličan potencijal u energetskoj obnovi stare gradske jezgre i da bi to baš voljeli iskoristiti.

Marko Markić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike najavio je poticanje projekata u privatnom sektoru: Iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija sredstva će moći koristiti i turistički te ugostiteljski sektor. Projekti energetske učinkovitosti u konačnici osiguravaju dugoročne uštede tvrtkama i sigurno se isplate, ali je uvijek važan taj inicijalni poticaj. Primjer dobre prakse je najbolji način edukacije.

Izvršni direktor tvrtke Jolly JBS Miroslav Madžar je na panel raspravi predstavio projekt izgradnje Hotela Olympia (Vodice) vrijedan 170 milijuna kuna koji je primjenom mjera energetske učinkovitosti i sustavima za korištenje obnovljivih izvora energije postigao milijunske uštede. Zaključio je: Instalacija prvih 300 kw solara je bila investicija od 800 tisuća kuna. Projekt smo proveli u suradnji s Fondom i već u prvoj godini nam je ušteda na energentima bila gotovo 50% investicije! Sada imamo zgradu energetskog razreda A, imamo fotonaponsku elektranu, imamo solare za zagrijavanje vode, a planiramo nastaviti s drugim mjerama poput prikupljanja kišnice. Naš je zaključak da se ovakvi projekti itekako isplate i uvjereni smo da bi svaka tvrtka, osobito ona koja se bavi turizmom, imala isto iskustvo. Ono što bih naglasio je važnost kontinuirane edukacije investitora, jer često puta investitor odustane od dobrih projekata radi predrasuda da će mu procedura i papirologija usporiti realizaciju, što nije istina.