energetska obnova obiteljskih kuca

Najava poziva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Energetska obnova višestambenih zgrada rezultirala je velikim interesom i velikim brojem upita vezanim za obnovu obiteljskih kuća, zbog čega je Ministarstvo graditeljstva objavilo pripremu Poziva za dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Poziv za obnovu obiteljskih kuća planiran je odmah nakon ispunjavanja osnovnog uvjeta vezanog za dobivanje EU poticaja koji trenutno brani da korisnik tih sredstava bude fizička osoba. Izmjena ovog uvjeta pokrenuta je još 2016. godine. Ovo je dio paketa izmjena koje bi trebale pojednostavniti dobivanje i kontrolu potrošnje EU sredstava.

Očekuje se da će cijeli proces izmjene postojeće regulative završiti do kraja 2017. godine, a nova pravila na snagu stupiti već početkom 2018. godine čime će se stvoriti uvjeti za objavu Poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Na temelju Operativnog programa “Konkurentnos i kohezija 2014-2020” za energetsku obnovu obiteljskih kuća na raspolaganju će biti 30 milijuna eura (225 milijuna kuna), a poziv će promicati integralni pristup kroz koji će trebati ostvariti najmanje 50% ušteda energije za grijanje/hlađenje.