natječaji fonda za zaštitu okoliša

Najavljeni novi natječaji Fonda za zaštitu okoliša

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

natječaji fonda za zaštitu okolišaDubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša najavio je, za 2018. godinu, da će natječaji za energetsku obnovu obiteljskih kuća krenuti sredinom 2018., a svi detalji mjere će se znati kada budu znali s koliko sredstava raspolažu. Korist ćemo iskustva koja smo imali do sada i koja su se pokazala bolja, rekao je Ponoš, referirajući se na pitanje hoće li se energetska obnova obiteljskih kuća ići preko jedinica lokalne samouprave ili će biti direktno prijavljivanje aplikanata.

Također se osvrnuo i na sufinanciranje e-mobilnosti i rekao je da će Fond uskoro odraditi dio toga. Fond će sufinancirati kupnju električnih automobila i gradnju punionica. Do sada je u Hrvatskoj instalirano 200 punionica i planira se izgraditi još toliko, no ne zna se u kojem vremenskom roku. Istaknuo je kako je porast punionica vrlo važna jer ukoliko ljudi neće imati gdje puniti svoja e-vozila neće ni imati interesa za kupovinu.

Ponoš je također najavio planove i aktivnosti u 2018. godini i istaknuo: Krvnu sliku Fonda smo konsolidirali, zatvorili smo financijsku polugu koju smo imali i našli smo puno bolji izvor financiranja te smo u ovom trenutku spremni odgovoriti na sve izazove i na sve aktivnosti koje nam u sljedećoj godini predstoje po nacionalnim, ali i EU programa.

Istaknuo je kako u Fondu postoji znanje i iskustvo koje je vrlo poželjno prijaviteljima u programima energetske učinkovitosti koji se sufinanciraju iz EU fondova: Vjerujem da u Fondu postoji i znanje, postoji i referenca, postoji iskustvo i to je nešto što sam siguran da se u Hrvatskoj teško može naći na jednom mjestu i upravo zbog toga smo postali nezaobilazna tehnička pomoć prijaviteljima u programima energetske učinkovitosti koji se sufinanciraju iz EU fondova. 

Osvrnuo se na dovršenje svih regionalnih centara za gospodarenje otpadom i naglasio kako je svjestan da se neće uspjeti dovršiti sve centre do 1. siječnja 2019. godine: Centri za gospodarenje otpadom trebaju biti završeni, glavnina sredstava za te centre su osigurana. Imamo jedan u funkciji – to je Marišćina, međutim,  moramo biti svjesno da će gospodarenje otpadom posebno u ovom tranzicijskom razdoblju koštati i da cijena gospodarenja otpadom u prvom trenutku može biti čak i veća, što se tamo i dogodilo, pa je iz toga nastao problem.  Gospodarenje otpada vrlo je bitno i baš zbog toga je važno da se educiraju i građani i u kontekstu toga Ponoš je najavio da će uskoro krenuti i edukativne kampanje koje imaju za cilj motivirati javnost da odgovorno postupaju s otpadom.

Iz EU fondova financirat će se nabava posuda za odvojeno prikupljanje otpada i nakon što gradovi i općine prijave potrebne količine spremnika, Fond će objaviti natječaj za nabavu istih.

Također je istaknuo i da smatra kako je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike s ministrom Tomislavom Ćorićem na čelu zauzelo jasan stav i drži se zacrtanih ciljeva jer se samo s takvim stavom mogu postići pozitivni ciljevi.

 

Izvor: FZOEU