energetska obnova obiteljskih kuca

Natječaj za sufinanciranje ugradnje sustava na biomasu ili sustava s dizalicama topline

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je natječaj za sufinanciranje troškova ugradnje i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama – sustava na biomasu ili sustava s dizalicama topline.

Sufinanciranje i sredstva

Ukupno je osigurano 12 milijuna kuna, a natječaj je otvoren 31. listopada i traje do iskorištenja sredstava ili do kraja godine. Sufinancira se od 40 do čak 80 posto troškova ugradnje (s PDV-om), ovisno o lokaciji kuće – najviši iznos sufinanciranja mogu ostvariti kuće u područjima posebne državne skrbi i prve skupine otoka (80%), manji iznos od 60% mogu dobiti kuće u brdsko-planinskim područjima i druga skupina otoka, dok ostali mogu računati na sufinanciranje 40% troškova. Najviše se može dobiti 45.000,00 kn za ugradnju sustava s dizalicom topline, odnosno 35.000,00 kn za ugradnju sustava na biomasu.

Uvjeti i prijava

Uvjeti za dobivanje sredstava su legalnost objekta, više od 50% površine objekta mora biti namijenjeno za stanovanje te moraju imati najviše 3 stambene jedinice ili bruto površinu do 600 m2.

Prilikom prijave na natječaj prijavitelji će morati dokazati legalnost i vlasništvo objekta, imati pripremljen glavni projekt s potrebnim odobrenjima, suglasnostima, posebnim uvjetima građenja (ako su potrebni) te detaljni troškovnik koji će izraditi ovlašteni inženjer.

U slučaju prihvaćanja zahtjeva prijavitelju se na adresu dostavlja Odluka o sufinanciranju i Ugovor te počinje teći rok od 12 mjeseci za realizaciju projekta. Troškove projekta prijavitelji će moći podmiriti sami u potpunosti te od Fonda tražiti nadoknadu sredstava, ili mogu, u dogovoru s dobavljačem opreme i radova, podmiriti svoj udio troškova, a Fondu dostaviti Ugovor o ustupanju potraživanja kako bi ostatak troškova Fond isplatio direktno dobavljačima.

 

Direktor Fonda najavio je da će sličan poziv ići i tijekom prve polovice iduće godine te da će, nakon što se donese potrebna zakonska regulativa, građani uz kotlove na biomasu i dizalice topline moći dobiti sredstva i za solarne sustave.

Detaljne informacije o programu sufinanciranja moći će se pronaći na stranicama Fonda www.fzoeu.hr

Tekst natječaja možete preuzeti ovdje.