Nevažeći energetski certifikat

Nevažeći certifikati – što kad Vam ponište energetski certifikat?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Nevažeći energetski certifikatNakon stupanja obveze energetskog certificiranja na snagu na tržištu se pojavio veći broj tvrtki koje nude uslugu izrade energetskog certifikata čije su se cijene dosta razlikovale. To je dovelo i do toga da neki energetski certifikati budu nezadovoljavajući i u konačnici poništeni. Prilikom traženja ponude za energetsko certificiranje Vašeg objekta obratite pozornost na nekoliko stvari kako bi se osigurali da imate važeći dokument. Ispravnost energetskog certifikata provjeravaju ovlaštene pravne osobe po nalogu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Ako izvješće o ispravnosti certifikata bude negativno certifikat se poništava, a ovlaštenoj osobi koja ga je izdala može se oduzeti ovlaštenje.

Tko izdaje energetske certifikate?

Energetske preglede smiju vršiti i energetske certifikate izdavati samo fizičke i pravne osobe koje imaju ovlaštenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Registar ovlaštenih osoba objavljen je na web stranici: http://www.mgipu.hr/doc/Graditeljstvo/Registar_certifikatora.htm.

Prije ugovaranja usluge energetskog pregleda i izrade energetskog certifikata provjerite je li tvrtka kojoj povjeravate taj posao ovlaštena i nalazi li se na popisu ovlaštenih tvrtki na stranicama Ministarstva.

Obvezni sadržaj certifikata?

Energetski certifikat mora zadovoljiti propisanu formu. Energetski pregled početna je točka izrade energetskog certifikata. Podaci prikupljeni u energetskom pregledu prikazuju se u Izvješću s energetskog pregleda. Ako Vaš certifikat ne sadrži Izvješće s energetskog pregleda on je automatski nevažeći. Izvješće mora sadržavati sljedeće stavke:

  • Izračun toplinskih gubitaka kroz vanjsku ovojnicu
  • Opis sustava grijanja, hlađenja, pripreme potrošne tople vode (PTV) i ventilacije, rasvjete, kućanskih uređaja i potrošnje vode
  • Energetska analiza i modeliranje
  • Prijedlog mjera poboljšanja energetske učinkovitosti i smanjenja potrošnje energenata i vode

Nakon izrade Izvješća potrebno je popuniti formular propisan od strane Ministarstva koji mora sadržavati sljedeće:

  • 1. stranica: Podaci o vlasniku, vrsti građevine, oznaka energetskog razrerda, podaci o onome tko je certifikat izradio. Ova stranica mora biti potpisana od ovlaštenog energetskog certifikatora. Energetski certifikatori za sada nemaju službeni žig, pa se to niti ne traži na naslovnici certifikata.
  • 2. stranica: Sadrži klimatološke podatke, podatke o potrošnji energije, skraćene tehničke podatke o toplinskim koeficjentima građevinskih elemenata i stolariji
  • 3. stranica: Ovdje su navedene sve predložene mjere poboljšanja s navedenim jednostavnim povratnim periodima investicije koje su dodatno razrađene u Izvješću s energetskog pregleda
  • 4. stranica: Navodi sve mjerne oznake koje se koriste u certifikatu i Izvješću, a prema službenoj Metodologiji i Algoritmima
  • 5. stranica: Navodi popis normi, zakona, propisa i pravilnika koji određuju energetsko certificiranje građevina.

Također, certifikator mora klijentu isporučiti dva primjerka Izvješća s energetskog pregleda i dva primjera formulara energetskog certifikata. Certifikator mora – bez dodatnih troškova – na Ministarstvo u digitalnom obliku poslati primjerak Izvješća i formular energetskog certifikata.

Što kad je certifikat nevažeći?

Ako Vam certifikat proglase nevažećim, a u obvezi ste energetskog certificiranja morat ćete izraditi novi, usklađen s Pravilnikom. Preporučamo Vam da tu uslugu zahtijevate od tvrtke koja Vam je izdala Vaš poništeni certifikat, no na žalost nemate jamstva da će oni to i učiniti. U najgorem slučaju izgubili ste novac utrošen na izradu nevažećeg certifikata, a novi ćete morati naručiti  kod druge tvrtke.

Do sada je poništeno 48 energetskih certifikata. Popis poništenih certifikata objavilo je Ministarstvo na svojim web stranicama a vi ga možete PREUZETI OVDJE.

 

Tražite energetskog certifikatora? Provjerite našu listu ovlaštenih energetskih certifikatora ovdje!