Novo kogeneracijsko postrojenje u Zagrebu

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

HEP-el-to-zagreb

HEP je izvijestio kako se na lokaciji EL-TO Zagreb do 2018. godine planira izgraditi i pustiti u pogon novo kombinirano kogeneracijsko postrojenje. Kako navode, nova elektrana imat će stupanj učinkovitosti od 89,5% i služit će prvenstveno za proizvodnju vrele vode i tehnološke pare, a proizvodnja električne energije bit će sekundarna.

Nova proizvodna jedinica sastoji se od plinskog kombi-kogeneracijskog bloka s dvije plinske turbine, dva kotla na otpadnu toplinu i jednom oduzimno-protutlačnom turbinom s ogrjevnim kondenzatorom te suhim rashladnim tornjem. Pri tome će se novo postrojenje, zahvaljujući tehničkoj konfiguraciji i planiranom velikom stupnju djelovanja, ubrajati u visokoučinkovite kombi-kogeneracijske jedinice pa će moći steći status povlaštenog proizvođača električne energije.

Lokacijska dozvola za novo postrojenje ishođena je u srpnju 2014. godine, a trenutno je u tijeku priprema natječajne dokumentacije za dvostupanjsko međunarodno javno nadmetanje za odabir izvođača izgradnje postrojenja. Nova elektrana bi trebala biti dovršena i puštena u pogon početkom 2018. godine, kada bi s radom trebali prestati blokovi A i B i kotao K-7 u sklopu postojećeg Pogona EL-TO Zagreb jer su ulaganja u njihovu rekonstrukciju neisplativa zbog zadovoljavanja strogih propisa o zaštiti okoliša. Ipak, s proizvodnjom će nastaviti dva postojeća vrelovodna kotla i dva kogeneracijska bloka (H i J).