o čem ovisi energetski razred

O čemu ovisi energetski razred zgrade

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

o čem ovisi energetski razredEnergetski razred zgrade temelji se na izračunatoj godišnjoj potrošnji toplinske energije po kvadratu grijanog dijela objekta pri referentnim uvjetima. Potrošnja toplinske energije ovisi o geometriji zgrade i ugrađenim materijalima – izolaciji koja je ugrađena u zidove, podove, strop i ostalo. Potrošnja prema kojoj se određuje energetski razred je predstavlja godišnju potrebnu toplinu koja će osigurati unutarnju temperaturu tako što pokriva toplinske gubitke kroz pod prema tlu, kroz zidove, prozore, krov i vrata te toplinu koja se gubi ventilacijom objekta tako što kroz pore ili prozore ulazi svježi zrak u prostor.

Toplinski gubici na godišnjoj razini ovise o:
  1. Geometrijskim karakteristikama objekta
  2. Toplinskoj zolaciji zidova, podova, krovišta
  3. Kvaliteti ugrađene stolarije
Geometrijska karakteristika objekta utječe na način da što je veća izloženost objekta s vanjskim zrakom to je geometrija nepovoljnija. Zbog ovog razloga stanovi i kuće koji su okruženi drugim stanovima, odnosno kućama redovito imaju povoljniji energetski razred i manje toplinske gubitke. Nadalje, boljom izolacijom toplinske ovojnice objekta, podova, stropova i krovova sprečava se gubitak topline i veća količina topline ostaje u grijanom prostoru čime se smanjuje potrebna energija za grijanje i objekt ostvaruje bolji energetski razred.
Kvalitetna PVC stolarija može puno doprijeniti uštedi potrošnje energije za grijanje. Takva stolarija sprečava gubitke topline kroz stjenke prozora i procjepe. PVC stolarija s trostrukim izolacijskim staklom najkvalitetniji je izbor, no ona se obično koristi u objektima A razreda, dok je raširenija i cjenovno prihvatljivija stolarija s dvostrukim izolacijskim staklom.

Energetski razredi

energetski-razredi-2

Razred A+, A++ – Energetski najučinkovitije su pasivne kuće. Pasivne kuće gotovo da i ne troše energiju, a karakteriziraju ih odlična izolacijska svojstva, korištenje sustava povrata topline i obnovljivih izvora energije.

Razred A – Niskoenergetski objekti imaju vrlo dobru izolaciju, višestruko izolirane zidove, trostruku PVC stolariju i koriste obnovljive izvore energije.

Razred B – odlično izolirani objekti, dobro zaštićeni susjednim objektima

Razred C – dobro izolirani objekti i noviji stanovi

Razred D – kuće izolirane sa svih strana, sa PVC stolarijom, dobro izolirani stanovi na rubovima zgrada ili loše izolirani stanovi okruženi drugim stanovima,

Razred E, F – kuće s minimalnom izolacijom i povoljnom stolarijom, aluminijskom ili drvenom, ili stanovi u starijim zgradama s lošom stolarijom i na nepovoljnom mjestu u zgradi

Razred F, G – starije kuće bez izolacije ili kuće bez fasada, loše izolirani stanovi na rubnim mjestima zgrade