Objavljen natječaj za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo je natječaj za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada. Najveći iznos potpore koji će stanari moći ostvariti je 13 milijuna kuna po projektu za kompletnu energetsku obnovu zgrade. Poziv za prijavu ovlaštenih predstavnika suvlasnika ili upravitelja zgrada traje do 17. siječnja. Ukupan iznos sredstava u ovom krugu natječaja iznosi 147 milijuna kuna bespovratnih poticaja. Novac dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupno do 2020. godine Hrvatska na raspolaganju ima 70 milijuna eura.

Energetski pregled i energetski certifikat, prije i nakon obnove, glavni projekt energetske obnove (i elaborati, ako je primjenjivo) te upravljanje projektom i administracija sufinanciraju se sa 85% prihvatljivih troškova, dok će se za provedbu mjera energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije te provođenje stručnog i projektantskog nadzora odobravati do 60% povrata investicije.

Novi izvor financiranja podrazumijeva i prilagodbu dosadašnjih uvjeta, koje upravitelji zgrada i predstavnici stanara moraju detaljno proučiti kako bi se što uspješnije prijavili za sredstva. Posao prilagodbe trebao bi olakšati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond planira održati informativne radionice diljem Hrvatske na kojima bi se pojasnile izmjene u uvjetima prijave i financiranja. Također, Fond će biti na raspolaganju predstavnicima stanara i upraviteljima za individualna savjetovanja i daljnje upute za pripremu dokumentacije, provedbu i praćenje projekta.

Prijavitelji se trebaju prvo javiti u Sektor za energetsku učinkovitost koji im pomaže u pripremi projektnog prijedloga. Nakon završetka pripreme prijedloga isti se predaje u Posredničko tijelo Fonda koje provodi odabir projekata.

Tekst poziva možete pronaći na sljedećoj adresi: http://www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/1297.