Od 1.1. energetski certifikat obavezan je za sve iznajmljivače

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Trogir

 

Na snagu je stupio (dio) Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o energetskom pregledu zgrada i energetskom certificiranju.

Izmjene pravilnika donose obvezu certificiranja svih zgrada javne namjene koje od 1. 1. 2016. moraju posjedovati energetski certifikat. Navedeno se odnosi na apartmane, stanove, kuće, vikendice i ostale objekte koji se iznajmljuju u turističke svrhe čija je površina veća od 50 m2, s izuzetkom apartmana koji su manji od 50 m2, ali se nalaze u zgradi (objektu) čija je ukupna površina veća od 50 m2.

Obveza ishođenja energetskog certifikata za objekte koji se iznajmljuju, daju u zakup ili leasing, sukladno članku 203. Zakona o gradnji, stupa na snagu 1. siječnja 2016. godine. Iznajmljivanje se u ovom kontekstu odnosi i na turističku djelatnost, stoga su i vlasnici apartmana dužni od 1. siječnja 2016. godine, prije iznajmljivanja izraditi energetski certifikat ako se radi o zgradi koja se iznajmljuje i koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50 m2 ili ako se radi o posebnom dijelu zgrade koji se iznajmljuje (apartman) i koji se  nalazi u zgradi koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50m2  bez obzira na površinu tog posebnog dijela (apartmana).
Energetski certifikat obavezan je za nekretninu koja se iznajmljuje nakon 1.1.2016. Za nekretnine za koje se ugovor o iznajmljivanju sklopi prije tog datuma energetski certifikat nije obavezan do kraja trajanja te ugovorne obveze.

Napominjemo da su odredbom članka 171. Zakona propisane novčane kazne u iznosu od 5 000,00 do 10 000,00 kn za prekršaj fizičke osobe, odnosno u iznosu od 15.000,00 do 30.000,00 kn za prekršaj pravne osobe kao vlasnika zgrade, ako ne pribavi energetski certifikat zgrade ili njezinog posebnog dijela prije prodaje, iznajmljivanja, davanja u zakup ili davanja na leasing.

Nadzor nad provedbom Zakona u tom dijelu provodi inspekcija nadležna za trgovinu. S obzirom na to da se inspekcije posebno angažiraju tokom ljetne sezone na obali, valja pretpostaviti da će ove godine jedan od fokusa biti i kontrola energetskih certifikata.