Od 1. siječnja 2016. godine iznajmljivači moraju posjedovati energetski certifikat

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

energetski-certifikat-primjerPrivatni iznajmljivači čiji su stanovi i sobe površine veće od 50 m2 od 1. siječnja 2016. obvezni su izraditi i posjedovatt važeći energetski certifikat. Ova obveza ne razlikuje obrte, fizičke osobe ili trgovačka društva.

Prema procjeni u Hrvatskoj postoji oko 60 tisuća objekata u kućanstvima koji se iznajmljuju turistima, što uključuje apartmane i sobe. S obzirom da je soba rijetko veća od 50 m2 može se zaključiti da se ovo većinom odnosi na iznajmljivača apartmana. Ako se, prema procjeni, uzme da trećina od navednih objekata je veća od 50 m2 tada se dobije cijena posla od oko 54 milijuna kuna za ovlaštene certifikatore do kraja 2015. godine, pretpostavljajući maksimalnu cijenu propisanu od 2700 kuna po certifikatu. Međutim, tržišna cijena je znatno manja pa je i vrijednost ovog posla i znatno manji.

Izrada energetskih certifikata odnosi se i na objekte koji se većinu godine koriste za stanovanje, dok ih tokom sezone vlasnici iznajmljuju turistima. Hoće li izloženi energetski certifikati utjecati na uspjeh iznajmljivanja pojedinih objekata saznat ćemo sljedeće godine.