Od listopada ponovno subvencije kupnje A+++ uređaja

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavili su novi natječaj za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih uređaja klase A+++, za što je osigurano 8 milijuna kuna što odgovara kupnji 10 000 novih uređaja. Poticaji ponovno iznose 800 kuna po uređaju s ciljem smanjenja potrošnje energije i emisija na nacionalnoj razini. Javni poziv objavit će se u listopadu. Preko stranica Fonda građani će imati uvid u popis svih modela i prodajnih mjesta.

„Projekt sufinanciranja energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja iz lipnja bio je uspješan te su poticaji potrošeni u devet dana zahvaljujući iznimnom interesu građana. Građani koji su uređaje kupili već sada mogu vidjeti jasne koristi kroz manji trošak za struju ili vodu, a u isto vrijeme štiti se okoliš kroz manje emisije CO2“ – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša prvi poziv raspisali su u lipnju. I tada se sufinancirala kupnja 10 000 novih uređaja za što je bilo osigurano 8 milijuna kupnja, a građani su poticaje iskoristili u svega devet dana. U akciju se uključilo 690 prodajnih mjesta sa 392 različita modela uređaja. Većina građana, čak 63%, kroz ovaj natječaj zamijenilo je svoj stari uređaj, u prosjeku stariji od 6 godina, a ostalih 37% su prvi puta kupovali ovakav uređaj. Najviše uređaja prodalo se u Zagrebu te u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.

Preko natječaja moglo se kupiti hladnjake, zamrzivače, hladnjake sa zamrzivačem, perilice posuđa, perilice rublja i sušilice. Od ukupno prodanih 10 000 uređaja oko 9 000 činile su perilice rublja. Kupnjom i korištenjem ovih 10 000 uređaja godišnje će se uštediti preko 1 000 000 kWh električne energije i emisije stakleničkih plinova smanjiti za čak 235 tona, što odgovara potrošnji električne energije za 73 kućanstva i godišnjoj potrošnji vode za 166 kućanstava.

Prijava

Procedura za prijavu najavljenog, listopadskog, natječaja bit će ista kao i za prethodni natječaj. Građani će na prodajnom mjestu dobiti jedinstveni obrazac s barkodom kojeg, potpisanog, u roku od 15 dana od dana kupnje moraju poslati u Fond za zaštitu okoliša, zajedno s preslikom računa, osobne iskaznice te kartice ili izvatka iz banke ili nekog drugog dokumenta koji sadržava IBAN.

Ako kupnjom novog A+++ uređaja želite zamijeniti stari uređaj onda taj morate propisno zbrinuti. Ako je riječ o neispravnom uređaju možete ga bez naknade predati u prodajnom mjestu u kojem kupujete novi.

 

One thought on “Od listopada ponovno subvencije kupnje A+++ uređaja”

Comments are closed.