Pet savjeta za povoljniji energetski certifikat

energetski certfikat zgrada
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

energetski-certifikat-primjerU nastavku donosimo pet savjeta koji mogu biti vrlo korisni kako bi do energetskog certifikata došli brže, lakše i povoljnije.

1. Razmislite što Vam je točno potrebno.

Ako energetski certifikat trebate za prodaju nekretnine onda je zaista bitno da ga dobijete što prije i da on zadovoljava sve zakonske norme kako kasnije ne bi imali problema. Ako certifikat treba pomoći u dobivanju kredita ili poticaja za obnovu tada energetski certifikat treba sadržavati i neke stavke koje Vam standardno neće svi napraviti. Također, kod investiranja u nekretninu ili davanja u najam vrlo su bitne stavke predloženih mjera. Neki certifikatori napraviti će više od drugih, neki brže, a neki jeftinije, pazite da točno definirate za što Vam energetski certifikat treba i izbjegnite greške zbog nepripremljenosti i zbog krivog odabira certifikatora.

2. Istražite tržište energetskih certifikata

Za izradu energetski certifikata, kako za stanove, kuće, tako i za velike poslovne objekte postoji velik broj ovlaštenih tvrtki. Zatražite više ponuda i vodite računa o roku isporuke, cijeni i zadovoljavajućoj kvaliteti. U razgovoru s ovlaštenom osobom možete dobiti dojam zna li osoba sve u tom području ili samo površno. Cijene koje Vam se nude mogu se drastično razlikovati – od tisuću do nekoliko tisuća kuna. Istražite tržište i nađite najbolji omjer cijene i kvalitete usluge.

3. Odlučite se na energetsko certificiranje prije nego postane “HITNO”

Energetski certifikat je neophodan kod prodaje nekretnine ili davanja u najam. Čekanje do zadnjeg trena može Vas koštati više ili možete dobiti loše izrađen certifikat koji može biti poništen od strane Ministarstva. Standardan rok za izradu energetskog certifikata je između 2 i 4 tjedna. Pazite na rokove kod kupnje na masovnim akcijama i oglasima – na takve certifikate možete čekati i po nekoliko mjeseci.

4. Kvalitetno se pripremite za energetski pregled.

Prije dogovaranja izrade energetskog certifikata sa određenom tvrtkom, a naročito prije energetskog pregleda objekta pametno je prikupiti i naglasiti da imate što više podataka potrebnih za izradu certifikata. O tome može ovisiti cijena izrade energetskog certifikata, a moguće i točnost odnosno njegova ispravnost. Najmanje što Vam treba je neki dokument koji potvrđuje da se radi o legalnom objektu i koji potvrđuje vlasnika, poput uporabne ili građevinske dozvole, vlasničkog lista, elaborata o etažiranju, projekt legalizacije i slično. Ako uz to pripremite i tehničku dokumentaciju pregled će biti jednostavniji jer certifikator ima na raspolaganju sve izmjere i dimenzije objekta. Podaci o sustavu grijanja, hlađenja, izolaciji i materijalima gradnje, potrošaćima električne energije, računi potrošnje uvelike će olakšati komunikaciju, kvalitetu i samu cijenu izrade certifikata.

5. Pregovarajte o cijeni energetskog certifikata

Cijene variraju, a određeni certifikatori se drže standardnih visokih cijena. Međutim, ako se dobro pripremite i spremni ste na suradnju možete slobodno pregovarati o cijeni. Certifikator će rado spustiti cijenu ako na pregledu raspolaže sa spremnom dokumentacijom i dijelom podataka potrebnih za izradu certifikata.
Izvor – ecertifikat.eu.