Povećanjem učinkovitosti kuće štedite do 90% energije

ušteda energije kroz obnovu kuća
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

ušteda energije kroz obnovu kućaPotrošnja energije za grijanje i klimatizaciju kuće znatno varira ovisno o toplinskoj izolaciji samog objekta. Kuće bez toplinske izolacije u prosjeku  troše oko 320 kWh po četvornom metru, kuće sa standardnom izolacijom troše između 100 i 150 kWh po četvornom metru, a niskoenergetske svega 40 kWh. Kod obnove kuće danas se svakako vlasnicima predlaže obnova u skladu s niskoenergetskim standardima gdje se, ovisno o odabranom stupnju obnove i dostupnim sredstvima, mogu ostvariti uštede do 90 posto.

Prvi korak je osigurati izvore financiranja, odnosno osiguravanje kredita odgovarajućeg iznosa i roka otplate. Prije početka obnove preporuča se provesti energetski pregled kuće koji će prikazati kolika je trenutačna potrošnja energije i dati prijedloge mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti.

Za prosječnu kuću površine 120 kvadratnih metara trošak energeske obnove u prosjeku se kreće oko 150 tisuća kuna, no na uštedama energije i energenata taj iznos se vrati u roku od 6 godina. Prije odabira kvalitetnog izvođača radova i dobavljača građevinskog materijala možete provjeriti članove Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i od njih zatražiti troškovnik potreban za odobrenje ovakvog kredita.

U slučaju potpune niskoenergetske obnove na pasivnu kuću iznos može biti i dvostruki, uz period povrata do 11 godina (podaci iz Programa energetske obnove stambenih zgrada Ministarstva graditeljstva). U slučaju energetske obnove kuće vrijedi se raspitati s lokalnom vlasti planiraju li raspisati natječaj za dodjelu nepovratnih sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Kroz takav natječaj možete ostvariti povrat određenog iznosa uloženog u obnovu objekta.