Iblerov neboder

Primjer energetske obnove – Iblerov neboder

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Iblerov neboderZa stambenu zgradu na Iblerovom trgu, tzv. “Iblerov neboder”, proveden je energetski pregled kako bi se utvrdile mogućnosti povećanja energetske učinkovitosti za ovaj zaštićeni spomenik kulture kojem je, zbog dotrajalosti, bila potrebna obnova.

Neboder je izgrađen još 1956. godine prema projektu arhitekta Drage Iblera. Ukupna korisna grijana površina zgrade iznosi 5 163 kvadratna metra. Prema proračunatoj potrošnji energije za grijanje zgrada ulazi u energetski razred E s referentnom vrijednosti godišnje potrebne toplinske energije za grijanje od 164,87 kWh/m2a što je značajno više od maksimalno dopuštene vrijednosti od 57,35 kWh/m2a.

Zgrada svoje energetske potrebe zadovoljava korištenjem prirodnog plina i električne energije.

Proračunata potrošnja energije za grijanje za stvarne klimatske podatke QH,nd = 788.742 kWh

Proračunata potrošnja energije za grijanje za referentne klimatske podatke QH,nd,ref = 851.256 kWh

Stvarna potrošnja prirodnog plina za grijanje i PTV  = 1.122.233 kWh

Kroz energetsku obnovu zgrade teži se na poboljšanje karakteristika drvenih ustakljenih konstrukcija i drvenih konstrukcija ispune pročelja čime se ostvaruju energetske uštede u potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje od 43,6% u odnosu na postojeće stanje zgrade, koja nakon rekonstrukcije dosiže energetski razred C.

Ostvarene uštede s dodatnom investicijom od približno 630.000 kuna rezultiraju ukupnim godišnjim uštedama od oko 220.000 kn trenutnim cijenama energenata, s jednostavnim periodom povrata od 3 godine. Investicija i period povrata računati su kao dodatna vrijednost na već planiranu rekonstrukciju zgrade.

Dodatna investicija u centralnu pripremu potrošne tople vode solarnim kolektorima iskorištava površinu ravnog krova i smanjuje potrebnu toplinsku energiju i rasterećuje izvore topline ljeti. S obzirom da je zgrada nepokretni spomenik kulture, postignuta poboljšanja su izuzetan doseg za investiciju koja tek neznatno povećava potrebnu investiciju u dovođenje zgrade u ispravno stanje. Za uštedu energije ove razine moguće je osigurati i povoljnije uvjete financiranja što dodatno može smanjiti investiciju.

Implementacijom predloženih mjera energetske učinkovitosti, potrebna toplinska energija za grijanje zgrade će biti QH,nd=445.529 kWh/god. za stvarne klimatske podatke, odnosno Qh,nd,ref=482.505 kWh/god. za referentne klimatske podatke sa specifičnom potrebnom toplinskom energijom za grijanje od 93,45 kWh/m² što bi zgradu svrstalo u energetski razred C.

Izvor: korak.com.hr.