Priopćenje udruge Energetskih certifikatora

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

energetski-certifikat-primjer

Udruga energetskih certifikatora objavila je priopćenje zbog niza nepravilnosti koje su se počele javljati u provedbi obvezne energetske certifikacije zgrada u Republici Hrvatskoj. Priopćenje je izdano s ciljem informiranja javnosti, a prenosimo ga u cijelosti:

Energetska certifikacija zgrada zakonska je obveza u RH od 2010. godine. Certificiranje zgrada uvodilo s postepeno do današnje pune implementacije definirane Zakonom o gradnji NN 153/13. Energetski certifikat mora imati svaka nova zgrada prije izdavanja uporabne dozvole, zgrada javne namjene površine veće od 250 m2, te svaka nekretnina na tržištu površine veće od 50 m2 grijane korisne površine zgrade. Stanovi i poslovni prostori u zgradi bez obzira na veličinu, moraju imati energetski certifikat kod prodaje, dok je certificiranje kod najma prolongirano do 1.1.2016. godine. Ukoliko zgrada posjeduje energetski certifikat, on je važeći i za sve stanove ili poslovne prostore u zgradi. Energetski certifikat može se izraditi i za stan ili poslovni prostor unutar zgrade, ukoliko zgrada nema certifikat, a nekretnina se prodaje. Energetski certifikat izdaju za to ovlaštene osobe, čiji je registar dostupan na http://www.mgipu.hr/doc/Graditeljstv…tifikatora.htm

Energetski certifikat izdaje se temeljem provedenog energetskog pregleda. Energetski pregled za stanove i zgrade do 400 m2 s jednostavnim tehničkim sustavima odrađuje u pravilu jedna ovlaštena osoba, dok za sve zgrade veće od 400 m2 energetski pregled odrađuje i potpisuje tim od 3 ovlaštene osobe arhitektonske/građevinske, strojarske i elektrotehničke struke, a u tom slučaju certifikat izdaje ovlaštena pravna osoba za složene sustave.

SVAKI ENERGETSKI CERTIFIKAT I PRIPADAJUĆI IZVJEŠTAJ O PROVEDENOM ENERGETSKOM PREGLEDU IMA SVOJ BROJ I POD TIM SE BROJEM DOSTAVLJA U NADLEŽNO MINISTARSVO GRADITELJSTVA I PROSTORNOGA UREĐENJA I UPISUJE U REGISTAR IZDANIH ENERGETSKIH CERTIFIKATA. BROJ ENERGETSKOG CERTIFIKATA SASTOJI SE OD BROJA OVLAŠTENJA, REDNOG BROJA IZDANOG CERTIFIKATA SKRAĆENOG NAZIVA ZGRADE PREMA NAMJENI, NPR. P_XXX_2012_YYY_SZ2

Energetski certifikat bez broja i potpisa ovlaštene osobe, ili bez priloženog izvještaja o provedenom energetskom pregledu za postojeću zgradu nije važeći. Naručitelju se predaju 2 primjerka energetskog certifikata i 2 primjerka izvještaja o provedenom energetskom pregledu. Energetski certifikat ima rok trajanja 10 godina. Ministarstvo provodi kontrolu izdanih energetskih certifikata. Energetski certifikat zajedno s izvještajem o provedenom energetskom pregledu predaje se naručitelju u 2 primjerka, te dostavlja u nadležno Ministarstvo.

POTAKNUTI REAKCIJOM ČLANOVA UDRUGE ENERGETSKIH CERTIFIKATORA NA BROJNE MARKETINŠKE AKCIJE PRODAJE ENERGETSKIH CERTIFIKATA ISPOD SVAKE RAZUMNE CIJENE, UPOZORAVAMO NARUČITELJE ENERGETSKIH CERTIFIKATA DA OBRATE PAŽNJU DA ENERGETSKI CERTIFIKAT BUDE IZRAĐEN OD OVLAŠTENE OSOBE, DA SADRŽI PROPISANI BROJ I DA JE ZA SLUČAJ POSTOJEĆE ZGRADE ODNOSNO PRODAJE NEKRETNINE ISPORUČEN ZAJEDNO S IZVJEŠTAJEM O ENERGETSKOM PREGLEDU JER U SUPROTNOM NIJE VAŽEĆI.