Raste interes za zelenu gradnju u segmentu obiteljskih kuća

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

ZelenaGradnjaKonferencijaEnergetska učinkovitost nije samo trend, interes za zelenu gradnju raste kao i potraga za održivim materijalima, a globalni trendovi nas ne zaobilaze.

Ovo je izjava s govornice Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu na 17. simpoziju o zelenoj gradnji u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju (HSZG).

Simpoziju je prisustvovalo stotinjak sudionika iz područja arhitekture, građevinarstva, strojarstva, elektrotehnike, ekonomije i zainteresirane javnosti.

Cilj simpozija bio je predstaviti tehnologije koje se mogu primijeniti u zelenoj gradnji. Cemex Hrvatska predstavio je inovativan pristup u gradnji kuća – tzv. ICF (insulated concrete forms) tehnologiju. Riječ je o građenju stalnim izolacijskim oplatama za beton koje omogućuju vrhunsku toplinsku i zvučnu izolaciju te zrakonepropusnost i jednostavnu primjenu.

Program izgradnje niskoenergetskih obiteljskih kuća CEMGRA primjenjuje tzv. One Stop Shop koncept kojim se sve potrebno dobiva na jednom mjestu. Riječ je o programu koji je namijenjen vlasnicima zemljišta koji žele izgraditi kuću, no proces gradnje čini im se kompliciran i mukotrpan. Ovaj program nudi od projektiranja do izgradnje i ishođenja uporabne dozvole. Investitor je u mogućnosti izabrati energetski standard izvedbe – niskoenergetski, pasivni ili  skoro nula.

U sklopu simpozija održala se i prezentacija cjelogodišnjeg edukativnog programa HSZG-a Green Building Professional koji će u studenom započeti s edukacijom 4. generacije stručnjaka.

Načelnica odjela za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vesna Bukarica predstavila je rezultate Fonda i četiri najznačajnija programa sufinanciranja energetske obnove. Riječ je o energetskoj obnovi javnih zgrada, obiteljskih kuća, višestambenih kuća te komercijalnih zgrada.

“Financijski plan subvencija Fonda za projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije za 2014. bio je 201 milijun kuna. Od toga pedeset posto namijenjeno je području održive gradnje odnosno zgradarstvu. Ta je brojka premašena, no isplata tek predstoji“, istaknula je.

Trenutačno aktualan Program energetske obnove obiteljskih kuća provodi se u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, a na javni poziv Fonda odazvalo se 180 lokalnih samouprava. Svakoj jedinici odobreno je maksimalno milijun kuna, a u roku od 30 dana trebali su raspisati javni natječaj. Većina natječaja je završena, interes je iznimno velik, a neke županije ističu da je čak deset puta veći od mogućnosti. Ukupno je predviđeno 50 milijuna kuna subvencija – 25 milijuna za povećanje energetske učinkovitosti i 25 milijuna za uvođenje obnovljivih izvora energije.

No planovi su premašeni: za povećanje energetske učinkovitosti odobreno je više od 112 milijuna kuna za oko 3.400 kućanstava, a za uvođenje sustava obnovljivih izvora energije više od 43 milijuna kuna za oko 2.600 kućanstava. Iz Fonda najavljuju da se ovakav način sufinanciranja nastavlja te poručuju investitorima i tvrtkama koje se nisu uključile da će u sljedećem razdoblju imati za to prilike.

Izvor: domosfera.hr.