S razdjelinicima topline manji računi

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je za 2015. godinu natječaj za sufinanciranje ugradnje razdjelnika topline, energetsku obnovu zgrada, projektiranje energetske obnove i povećanja energetske učinkovitosti te za izradu energetskih certifikata.

ugradnja-kalorimetra-potrosnja-toplineZa izradu energetskog certifikata dostupno je 4 milijuna kuna, za izradu projektne dokumentacije energetske obnove i povećanja energetske učinkovitosti 17 milijuna kuna, za ugradnju razdjelnika topline 30 milijuna kuna i za projekte energetske obnove zgrade dostupno je 50 milijuna kuna. Natječaji su otvoreni do kraja godine, odnosno dok se predviđena sredstva ne utroše, dok je posljednji (energetska obnova zgrada) otvoren do 13. ožujka.

Da bi se zgrada mogla prijaviti za projekt energetske obnove i povećanja energetske učinkovitosti mora posjedovati energetski certifikat i potrebnu projektnu dokumentaciju. Cijena energetskog certifkata kreće se između 25 i 30 tisuća kuna, a izrada dokumentacije može iznositi i do 90 tisuća kuna. Obveza ugradnje razdjelnika ili kalorimetara bliži se zakonskom roku zbog čega se očekuje veća navala. U slučaju neugradnje vlasnici stanova mogu dobiti kazne između 10 i 50 tisuća kuna. Također, ako se u obzir uzme da su razdjelnici ili kalorimetri dosad ugrađeni u samo 27 posto zgrada, ovaj natječaj trebao bi imati vrlo velik interes.
Ugradnja razdjelnika u pravilu smanjuje račune grijanja krajnjim korisnicima, no postoje i oni kojima će se povećati. Stan koji nalazi na rubu zgrade ili ima lošiju izolaciju i stolariju plaćat će više za grijanje. Do sada se ukupna toplinska energija utrošena za grijanje dijelila na sve stanove u zgradi, neovisno o stvarnoj potrošnji pojedinog stana, dok će sada bolje izolirati stanovi plaćati manje, a oni s lošijom izolacijom više no što su prije plaćali.