Savjeti za štednju energije zimi

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

ustede-energijePočetak godine je daje priliku za promjene koje možete provesti i koje utječu na visinu računa. Jedna od važnijih stavaka i kod energetski učinkovitih zgrada je i navika korisnika. Dobrim navikama i pažljivom potrošnjom energije korisnici ne troše nepotrebno energiju.

U prosječnom kućanstvu oko 30 posto energije gubi se samo zbog pukotina i propuštanje zraka. Pregledajte svoj dom i odredite treba učiniti da već ove zime smanjite račune za energiju.

1. Zaustavite propuh

Popravite mjesta ispod vrata i na prozorskim oknima koja propuštaju zrak. Za prvu ruku na ta mjesta možete stavite stare ručnike. Prozore i vrata također možete dodatno izolirati gumenim brtvilima koji se naljepe na prozorske okvire i sprečavaju propuh. Ovo rješenje je brzo i jeftino, 6 metara izolacijskog brtvila možete kupiti za manje od 20 kuna. Također, plastika za izolaciju prozora lako je dostupna i ako je ispravno instalirana praktički nevidljiva. Poslužit će kao zaštita protiv propuštanja zraka i pomoći zadržati toplinu u vašem domu.

2. Smanjite temperaturu na grijaču vode

Ta je temperatura obično namještena jako visoko. Ako je smanjite samo za nekoliko stupnjeva, račun za grijanje vode može biti niži 6 do 10 posto.

3. Smanjite grijanje dok vas nema i po noći

Smanjite grijanje kad niste kod kuće! Za svaki stupanj za koji snizite temperaturu na termostatu, na računu uštedite 1 do 3 posto. Ako često zaboravite to učiniti možete uložiti u termostat koji se može programirati. Tko prvi dođe kući taj će povisiti temperaturu.

4. Isključite uređaje kad niste u sobi

Svjetla, televiziju i ostale električne uređaje ugasite kada niste u toj prostoriji. Pazite na uređaje u stand by načinu rada – potrošnja uređaja koje ne koristite u stand by načinu koriste do 5 posto energije godišnje.