Što je zelena gradnja?

Zelena Gradnja
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Zelena Gradnja

Zelena gradnja odnosi se na cjeloviti proces osmišljavanja, izvedbe, održavanja, uporabe i obnove objekata zasnovane na načelu održivosti. Zelena gradnja ocjenjuje se međunarodnim certifikatima u obzir uzimaju velik broj faktora, od iskorištenja građevinskog zemljišta, zbrinjavanja građevinskog otpada, povezanosti sa susjedstvom i servisa dostupnih korisnicima, načina i količine potrošnje vode do rješenja vezanih za krajobraz i ambijent interijera, odabira i načina upotrebe materijala, emisije stakleničkih plinova iz objekta, energetske učinkovitosti, iskorištavanja obnovljivih izvora energije – u cjelini – funkcionalnosti, isplativosti i kvalitete objekta tijekom njegova cijeloga vijeka trajanja.

Zelena gradnja je prilika za sudionike da bolje ulažu, smanje utjecaj gradnje na okoliš, poboljšaju kvalitetu unutarnjeg okoliša za stanare i smanje troškove vezane uz upravljanje građevinom. Energetske uštede u projektiranju zgrada, kao i u njihovoj uporabi predstavljaju velik potencijal za smanjenje troškova energije i emisija ugljikova dioksida, no zgrade koje su i korak dalje u smislu održivosti, odnosno zelene gradnje na osnovi kriterija koje propisuju međunarodni certifikati, privlače kvalitetnije najmoprimce, imaju bolju popunjenost, a sve to izravno utječe na samu vrijednost zgrade, ali i na produktivnost ljudi koji u zgradama žive ili rade.

Građevine koje optimiziraju kvalitete unutrašnjeg okoliša (poput prirodnog dnevnog svjetla i superiornog prozračivanja) povećavaju produktivnost i smanjuju izostanke s posla. Troškovi zelene gradnje i uvođenja zelenih tehnologija u početku su nešto veći i kreću se u prosjeku između 2 i 5 posto, ali dugoročno je isplativija te stoga održiva. Zgrada koja posjeduje međunarodno priznati certifikat za zelenu gradnju (među poznatijima su LEED, BREEAM i DGNB) ostvaruje više prodajne cijene i bolje uvjete pri davanju u zakup.

U Hrvatskoj se očekuje da će većina novih zgrada, od ideje i projektiranja do realizacije i uporabe pratiti načela zelene gradnje zbog mogućnosti dobivanja nekog od međunarodnih certifikata. Ovaj trend započet će u gradnji poslovnih objekata, a s vremenom će prijeći i u sektor stambenih objekata..

Izvor: www.energetski-certifikat-zagreb.com