Subvencije za kupnju energetski učinkovitih uređaja počinju u lipnju

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Podsjetimo se, Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost još početkom godine su najavili subvencioniranje kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, a natječaj se očekivao u svibnju.

Trenutno je aktivan natječaj za prikupljanje ponuda dobavljača kućanskih uređaja na području Republike Hrvatske na koji se mogu prijaviti sve pravne osobe koje ispunjavaju minimalne uvjete (fiskalna blagajna s printerom) kako bi se popunila baza uređaja i prodajnih mjesta za provedbu subvencionirane kupnje.

Ministart Zmajlović, u intervjuu za RTL, najavio je početak subvencioniranja kupovine energetski učinkovitih uređaja u lipnju. Novac je osiguran za 10 000 uređaja u iznosu od 800 kuna po uređaju. Valja napomenuti da je subvenciju moguće dobiti samo za kupnju energetski najučinkovitijih uređaja razreda A+++. Povećanjem broja visokoučinkovitih uređaja želi se doprinijeti smanjenju troškova kućanstva, manjoj potrošnji energije i smanjenju emisija ugljučnog dioksida.

Hladnjak energetskog razreda A+++ kapaciteta 200 litara potroši, godišnje, otprilike upola manje energije od istovjetnog hladnjaka klase A+, odnosno 158 kn električne energije u odnosu na 326 kn.

Osim hladnjaka, subvencioniraju se kupnje hladnjaka sa ledenicom, ledenice, perilice posuđa, perilice rublja i sušilice za rublje bez obzira na dimenzije i izvedbe.

Za povrat 800 kuna potrebno je Fondu za zaštitu okoliša, u roku od 15 dana od kupnje uređaja, dostaviti sljedeće dokumente: obrazac za povratak sredstava, presliku osobne iskaznice, presliku računa, presliku dokumenta gdje je vidljiv IBAN račun na koji će se uplatiti sredstva te potpisani obrazac za povrat koji se potpisuje na prodajnom mjestu.

Ovaj natječaj predviđen je samo za građane (fizičke osobe) stoga pravne osobe (tvrtke) ne mogu ostvariti subvencije.