Sufinanciranje energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora u zgradama javnog sektora

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Prema najavama Ministarstva graditeljstva tijekom četvrtog kvartala ove godine raspisat će se Poziv na dostavu projektnih prijedloga ‘Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora’ koji će podupirati provedbu mjera energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.

Za sufinanciranje provedbe mjera mogu se prijaviti:

  • Ministarstva, središnji državni uredi, državne upravne organizacije i uredi državne uprave u županijama
  • Jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave
  • Javne ustanove ili ustanove koje obavljaju društvene djelatnosti
  • Vjerske zajednice koje obavljaju društvene djelatnosti

Svrha poziva je smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na potrošnju prije provedbe mjera energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora.

Društvene djelatnosti koje obavljaju vjerske zajednice obuhvaćaju predškolski odgoj, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje, visoko obrazovanje, formalno obrazovanje odraslih, znanstvena djelatnost, kazališna djelatnost, audiovizualne djelatnosti, knjižnična djelatnost, arhivska djelatnost, muzejska djelatnost, zdravstvena djelatnost, djelatnost socijalne skrbi, upravna i/ili uredska djelatnost, sportska djelatnost, stanovanje zajednica i vatrogasna djelatnost.

Objava Poziva očekuje se u zadnjem kvartalu ove godine čime započinje rok za podnošenje projektnih prijedloga. Planirano trajanje Poziva je do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2020. godine. Za provedbu poziva osigurano je 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.