Tehnixu nagrada za inovaciju godine

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

TehnixMinistar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš 12. prosinca su u Ministarstvu gospodarstva po prvi puta u Hrvatskoj uručili godišnju nagradu Udruge inovatora Hrvatske “Inovacija godine” za 2013. godinu. Nagradu je dobila je tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca za MBO-T tehnologiju gospodarenja otpadom.

Tvrtka Tehnix izumila je kompletnu tvornicu za preradu komunalnog otpada koja rješava komunalne, ekološke i zdravstvene probleme otpada. U njima otpad postaje gospodarski resurs, pa se tako iz ovih postrojenja dobiva osam korisnih sirovina, RDF gorivo za proizvodnju cementa, struje ili topline te sekundarni kompost za korištenje u poljoprivredi.

Mnogi ovu inovaciju nastalu u Donjem Kraljevcu nazivaju revolucionarnom tehnologijom jer se otpad u svega 10 minuta od dopreme u MBO-T tvornicu u potpunosti reciklira bez potrebe odlaganja na deponije. Ovaj hrvatski izum prepoznat je i u svijetu, čemu svjedoče brojne inozemne nagrade te već 56 izgrađenih postrojenja diljem svijeta.

Tehnix ima više od 300 vlastitih inovativnih proizvoda i preko 50 patenata, a u postupku zaštite još je pet novih patenata. Većina ih se prodaje na globalnom tržištu, pa Tehnix tako izvozi 80% proizvodnje i to u 30 zemalja svijeta. Zapošljavaju 250 radnika u tvornici u Hrvatskoj i još toliko u kooperaciji i tvrtkama izvan Hrvatske. Ove će godine tvrtka ostvariti preko 150 milijuna kuna prihoda, i to sve, kako Horvat kaže, zahvaljujući usmjerenosti tvrtke na inovacije i na zadovoljstvo suradnika i zaposlenika.

Preuzeto sa portala domosfera.hr.