U Hrvatskoj trenutno postoji 41 zeleni hotel!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

U Hrvatskoj trenutno postoji 41 hotel sa certifikatom o održivom poslovanju “Sustainable Hotel Certificate by UPUHH”, dodijeljen od strane Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) tijekom prošle i ove godine.
Hoteli su certifikate zaslužili poslovnim upravljanjem i primjenom standarda održivog i zelenog poslovanja. Prošle godine te certifikate dobio je 21 hotel, prvi među njima zagrebački Hotel International iz sastava HUP-Zagreb. Ove godine, sredinom svibnja, certifikate je dobilo još 20 hotela.

Certifikat ‘zeleni hotel’ jamči da objekti u poslovanju prate svjetske trendove održivog poslovanja, kao što je uspješno upravljanje održivošću u svakodnevnom hotelskom poslovanju, zaštiti okoliša i stalnom razvijanju svijesti o toj zaštiti, energetske učinkovitosti, edukacije zaposlenika, uštede energije i vode, nabave, prodaje, marketinga i PR-a, kao i kontrole ispuštanja emisije CO2.

To su samo neki od brojnih kriterija, u ukupno devet kategorija, koje su hoteli morali zadovoljiti da bi stekli taj certifikat. Proces certificiranja provodi se u nekoliko faza, s revizijama po hotelima i akcijskim planovima u razdoblju od tri do pet mjeseci i analizom postignutih rezultata.

UPUHH je projekt ‘zelenog’ certificiranja hotela pokrenuo u srpnju 2013., a za što su prethodno proučili slične certifikate koji postoje u svijetu, poput Prijatelj prirode, Travelife, Der Blaue Engel i druge, a potom su definirani kriteriji za hotele.

Cilj je da do kraja 2018. koncept zelenog poslovanja usvoje i ostali hoteli u članstvu UPUHH-a, njih približno 200 koji čine oko 80 posto u ukupnom hotelijerstvu Hrvatske, ali i da se projektu pridruže i ostale strukovne udruge – kampinga, nautičkog turizma i drugih segmenata turističke ponude, javlja Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske.

Troškove projekta snosi UPUHH uz sufinanciranje Ministarstva turizma i drugih partnera, a njegov strateški cilj oslanja se na ciljeve iz Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. koji se temelje i na uvođenju prakse zelenog poslovanja, što podrazumijeva sinergiju ekonomske dobiti, brige za okoliš u najširem smislu te socijalne uključenosti u širu zajednicu.

Izvor: ugostitelj.hr