U jednom danu prodano svih 10 000 sufinanciranih A+++ uređaja

energetski-ucinkoviti-kucanski-uredjaji
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

U petak, 2. listopada, na dan kad je raspisan natječaj za kupnju 10 000 energetski najučinkovitijih uređaja razreda A+++ uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, rasprodano je svih predviđenih 10 000 uređaja.

Počevši od jutra, zadnji uređaj uz poticaj kupljen je u 19:40 sati. Na raspolaganju je bilo preko 470 modela A+++ uređaja. Ovo je drugi natječaj, prvi je bio u lipnju kada je 10 000 uređaja prodano u 9 dana.

 

Program sufinanciranja kupnje energetski najučinkovitijih uređaja pokrenuli su Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sufinancirala se kupnja A+++ hladnjaka, zamrzivača, hladnjaka sa zamrzivačem, perilica posuđa, perilica rublja i sušilica na više od 500 prodajnih mjesta diljem Hrvatske. Građani su u ovom krugu mogli odabrati jedan od 471 modela najučinkovitijih uređaja na tržištu.

Najveći broj uređaja kupljen je u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a 83% kupljenih uređaja bile su perilice rublja. 40% građana je obavilo kupnju kako bi zamijenili uređaj stariji od 6 godina, dok je za 47% građana ova kupnja bila prva kupnja takvog uređaja.

Kupnjom i stavljanjem u funkciju ovih 10.000 uređaja ukupno će se uštedjeti 938.189 kWh ušteđene energije i spriječiti 220 tona emisija CO2. To otprilike odgovara godišnjoj potrošnji električne energije za 68 kućanstava ili godišnjoj potrošnji vode za 166 kućanstava.

53% građana koji planiraju zamijeniti svoj stari uređaj novim, stari uređaj mogu besplatno predati na prodajnom mjestu u kojem su obavili kupnju.