Veliki interes za Fondove poticaje za eko vozila

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Natječaj za poticaje za kupnju eko vozila koje je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost premašio je sva očekivanja. Od početka prijava u samo jedan dan prijavljeno je oko 1000 ljudi. Poticaji iznose od 5 do 80 tisuća kuna, a mogu se dobiti za nabavu:

  • električnih bicikala
  • električnih skutera
  • motocikala
  • četverocikala na struju
  • plug–in hibridnih automobila
  • električnih automobila

Građanima je na raspolaganju 12 milijuna kuna. Dubravko Ponoš, direktor Fonda, najavio je da će se natječaj privremeno zatvoriti kako bi pregledali prijave jer je pristiglo dovoljno zahtjeva u okviru raspoloživog iznosa. Ponoš je izjavio: Ovako veliki interes pokazuje da naši građani prihvaćaju svjetske trendove koji idu u smjeru što većeg korištenja vozila na električni pogon. Stručna služba Fonda obrađuje zaprimljene zahtjeve i na osnovu prvih analiza možemo reći da se otprilike 1/3 zahtjeva odnosi na električne automobile. Veliki interes je za električne skutere i bicikle, dok se najamne zahtjeva odnosi na kupnju hibridnih-plug in vozila. Detaljniju statistiku imat ćemo nakon što se svi zahtjevi detaljno pregledaju i obrade.

Iz Fonda su najavili kako će uskoro objaviti novi natječaj koji će biti namijenjen privatnim tvrtkama i javnim sektorima.

S obzirom na tematiku natječaja, potrebno je i osigurati odgovarajuću infrastrukturu – danas u Hrvatskoj ima oko 230 punionica, a taj broj morat će se povećati i Fond planira ove godine sufinancirati i taj projekt: Komparacije radi, u 2011. u zemljama Europske unije u upotrebi je bilo 3.800 punionica, dok je danas ta brojka prešla 100 tisuća. Sve ovo su pokazatelji u kojem tehnološkom pravcu se razvija auto-industrija i popratne infrastruktura te je sasvim jasno u kojem pravcu treba usmjeravati i e-mobilnost u Hrvatskoj – kazao je Ponoš.

Ministar zaštite okoliša i energetike T. Ćorić se osvrnuo na veliki interes građana za natječaj: Nacrtom 4. nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti za poticanje čistijeg transporta do 2020. godine planirano je 115,5 milijuna kuna tako da građani i u narednim godinama mogu očekivati poticaje Fonda za eko vozila.

Izvor: FZOEU