Vijeće ministara okoliša i prometa EU – smanjenje emisija CO2 iz prometa

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Sastanak Vijeća ministara okoliša i prometa EU održavao se u neformalnoj atmosferi u Amsterdamu. Na sastanku je sudjelovao u zamjenik ministra zaštite i okoliša RH, Mario Šiljeg. Tema koje su se dotakli, tiče se rješenja održivog prometa te globalno rješenje za zračni i pomorski promet nastavno na Pariški sporazum kojim ustraju u doprinosu globalnog smanjenja emisija stakleničkih plinova.

Zamjenik ministra, g. Šiljeg, istaknuo je kako Hrvatska poduzima brojne mjere za smanjenje emisija u prometu i kako nastoje educirati i građane o štetnosti vanjskih plinova. Također je napomenuo kako Hrvatska ulaže velike resurse u sufinanciranje gotovo 3000 energetski učinkovitih, električnih i hibridnih vozila.

S obzirom na velike klimatske promjene koje su postale jedan veliki problem cijeloga svijeta, Europska unija nastoji dodatne napore uložiti na rješavanje spomenutog problema. Inicijativu su pokrenuli kroz Bijelu knjigu o prometu Europske komisije, u kojoj su ustvrdili kako im je cilj smanjiti emisije CO2 iz prometa i do 60% u narednih 35 godina. Napominju kako je odabir vozila s niskim emisijama ili bez emisija vrlo bitan jer se na taj način poboljšava kvaliteta zraka i potiče razvoj gospodarstva, zelenih tehnologija i inovacija.

Uz korištenje nisko ugljičnih tehnologija, u narednih 14 godina, otvara se i mogućnost novih radnih mjesta, koja bi otvorila i pružila priliku za između 660 000 i 1 100 000 osoba.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoliša i prirode